Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Συγκέντρωση για τη δική των 51 αντιφασιστ(ρι)ων

ΟΤΑΝ Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΠΑΤΣΩΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΑ…

(… ή αλλιώς πως οι μπάτσοι κατάφεραν να καμουφλάρουν μία απρόκλητη επίθεση κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής παρέμβασης)

Το βράδυ της Τετάρτης 16/9/2020 περίπου στις 22:30 αντιφασίστες και αντιφασίστριες πραγματοποίησαν αντιφασιστική παρέμβαση στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καθαρίσουν την περιοχή από τα φασιστικά συνθήματα με τα οποία είχαν γεμίσει λίγες μέρες πριν οι φασίστες του Κασιδιάρη και λοιποί ψεκασμένοι που συγκεντρώθηκαν εκεί την ημέρα της ομιλίας του πρωθυπουργού στις 12/9/2020. Χωρίς να έχει προηγηθεί απολύτως τίποτα, οι αντιφασίστες και οι αντιφασίστριες περικυκλώθηκαν από δεκάδες μηχανές των μπάτσων και διμοιρίες ΜΑΤ. Και πάλι χωρίς να έχει προηγηθεί απολύτως τίποτα, οι μπάτσοι ξεκίνησαν να χτυπούν με τα γκλοπ τις συντρόφισσες και τους συντρόφους… Μέχρι εδώ τίποτα δε θα μας εξέπληττε, μιας και έχουμε μάθει στο πετσί μας ότι οι φασίστες με τις σβάστικες και οι φασίστες με το οικόσημο της ΕΛ.ΑΣ. δουλεύουν μαζί σε κάθε ευκαιρία και απολύτως απροσχημάτιστα. Αμέσως μετά, οι μπάτσοι αποφάσισαν να συλλάβουν 51 συντρόφους/ισσες -δηλαδή σχεδόν όλο το σώμα των αντιφασιστών και των αντιφασιστριών – και τους/τις μετέφεραν στη ΓΑΔΘ … λογικό! Πώς να ανεχθούν αυτή την τόσο εξόφθαλμη “παραβατική συμπεριφορά” άλλωστε;!

Αλλά η εκδικητική μανία των μπάτσων δεν τελείωσε εκεί… Μέχρι και το μεσημέρι της 17ης Σεπτέμβρη 2020 ο εισαγγελέας μάς διαβεβαίωνε ότι τα αδικήματα τα οποία θα αποδοθούν στους συντρόφους είναι μόνο αυτά της “διατάραξης οικιακής ειρήνης από κοινού” (γνωστό αδίκημα- μπαλαντέρ που νομικά δε σημαίνει τίποτα άλλο από το “τόλμησες να διαμαρτυρηθείς/ να διαδηλώσεις/ να πραγματοποιήσεις συμβολική παρέμβαση”) και “παράβαση του άρθρου 27 πρ. 4 π.δ. 342/1977 σε συνδυασμό με άρθρα 13 εδ.α και ΠΚ 169” (αντί του ελαφρότερου αδικήματος της “απείθειας”), την οποία οι σύντροφοι αντιμετωπίζουν, λόγω της άρνησης τους να υποβληθούν στη διαδικασία της σήμανσης. Το μεσημέρι ενημερωθήκαμε ότι θα επιβληθούν και άλλες κατηγορίες: “από κοινού διακεκριμένη φθορά πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος και σε καλλιτεχνικό μνημείο” και “παράνομη οπλοφορία”. Δε μας εκπλήσσει ούτε αυτό… είναι πάγια τακτική των μπάτσων να προσάπτουν κατηγορίες σε συλληφθέντες που ξυλοκοπήθηκαν, προκειμένου να δικαιολογήσουν για ποιον λόγο οι συλληφθέντες είναι γεμάτοι με σημάδια βίας. Κατά τα άλλα, θα σχολιάσουμε μόνο ότι για την ελληνική δημοκρατία δεν είναι φθορά το να ξερνάς το ρατσιστικό σου δηλητήριο σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, ζωγραφίζοντας σβάστικες παντού. Είναι, όμως, φθορά το να πας να τις σβήσεις!

Αυτό που συνέβη, όμως, στη συνέχεια μας εξέπληξε! Επιπρόσθετα, στο ήδη ανεδαφικό και εξωφρενικό κατηγορητήριο, στους 51 συλληφθέντες αποδόθηκε ακόμα μία κατηγορία, μάλιστα κακουργηματικού χαρακτήρα (!) : το κακούργημα “φθοράς μνημείου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τελεσθείσας από πολλούς από κοινού ενωμένους για την τέλεσή της”. Ποια η λογική των 2 αδικημάτων περί φθοράς; Οι μπάτσοι βρήκαν τον έφορο αρχαιοτήτων (ο οποίος, έτσι για όποιον δε θα μπορούσε από την εξωφρενική του “μαρτυρία” να καταλάβει την πολιτική του ταυτότητα, είχε τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση ως αποτέλεσμα της εκδούλευσης που είχε κάνει στον Κούλη και στην παρέα του, υποστηρίζοντας την απαράδεκτη απόφαση μετακίνησης των αρχαίων της Βενιζέλου, την ίδια στιγμή που όλη η κοινότητα των αρχαιολόγων φώναζε ότι η μετακίνηση θα σημάνει την καταστροφή των μνημείων), ο οποίος κατέθεσε ότι όλη η ευρύτερη περιοχή του Λευκού Πύργου θεωρείται μνημείο! Ναι… τα πεζούλια, τα παγκάκια, ακόμα και τα πλακάκια γύρω από το Λευκό Πύργο… είναι μνημείο!!

Αν και δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε γιατί αυτή η αδιανόητη ανοησία δε στέκει, θα μπούμε στον κόπο να αναφέρουμε τα εξής: τα μαρμάρινα πεζούλια που ο εν λόγω κύριος χαρακτηρίζει “μνημεία”, τοποθετήθηκαν… το 2008 (όλοι καταλαβαίνουμε πόσα βαρύνουσας αρχαιολογικής σημασίας είναι αυτά τα μνημεία!). Τότε μάλιστα, η αρχαιολογική κοινότητα διαμαρτυρόταν, επειδή, για να τοποθετηθούν οι μαρμάρινες κατασκευές (πεζούλια και κολώνες), οι αρμόδιοι θα τις τοποθετούσαν… πάνω σε αρχαία! Τέλος, η τρομερή αυτή φθορά κακουργηματικού χαρακτήρα είχε καθαριστεί, ούτε 24 ώρες αφότου έγινε. Την ίδια στιγμή, φυσικά, οι σβάστικες και τα ρατσιστικά συνθήματα που “κοσμούσαν” επί μέρες τον Λευκό Πύργο, μάλλον δεν υπήρχε ανάγκη να καθαριστούν…

Να τονιστεί εδώ ότι οι μπάτσοι τραυμάτισαν συνολικά 15 συντρόφους και συντρόφισσες μας, δύο εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο την ίδια νύχτα. Πολλοί από τους υπόλοιπους συντρόφους και συντρόφισσες έχουν εμφανή σημάδια βίας. Στην αντιπέρα όχθη, λίγα λεπτά μετά τη σύλληψη, και με το ΕΚΑΒ ήδη παρόν, οι μπάτσοι εμφανέστατα και προκλητικότητα συζητούσαν μεταξύ τους ποιος θα παίξει τον τραυματία και θα μεταφερθεί έτσι για το τυπικό στο νοσοκομείο, ώστε να υποστηρίξουν ότι όλο αυτό έγινε, γιατί οι συλληφθέντες τούς επιτέθηκαν πρώτοι. Επειδή, όμως, αν όντως πραγματοποιούταν εξέταση του “τραυματία”, τα αποτελέσματα θα ήταν το λιγότερο εξευτελιστικά… ο σοβαρά τραυματισμένος λειτουργός του κράτους (!) δήλωσε ότι δεν επιθυμεί ιατροδικαστική έκθεση (!!!).

Μετά τη σύλληψη τους, οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι μεταφέρθηκαν στο υπόγειο της ΓΑΔΘ, όπου στοιβάχτηκαν όλες/οι μαζί επί ώρες, σε απαράδεκτες υγειονομικά συνθήκες. Το επόμενο πρωί έφεραν τους συλληφθέντες και τις συλληφθείσες στα δικαστήρια με τεράστια καθυστέρηση, αφήνοντας τους/τις πρώτα να περιμένουν για δύο ώρες στο πάρκινγκ του Δικαστικού Μεγάρου, κλεισμένους/ες μέσα στην κλούβα, τοποθετημένους/ες 4 ανά κελί μεταφοράς, όπου κανονικά χωράνε δύο, σε αποπνικτικές θερμοκρασίες, χωρίς να τους/τις επιτρέπουν την πρόσβαση σε νερό, μέχρι και το απόγευμα που παρουσιάστηκαν ενώπιον εισαγγελέα. Την Παρασκευή και πάλι έκαναν ότι μπορούσαν για να ταλαιπωρήσουν τους συλληφθέντες, προκαλώντας σκόπιμα τεράστιες καθυστερήσεις στη διαδικασία, με αποτέλεσμα ακόμα και η ίδια η ανακρίτρια να διαμαρτυρηθεί! Η “ζεστή φιλοξενία” κράτησε όλο το τριήμερο, ειδικά στο θέμα της σίτισης των κρατουμένων, στους οποίους προσφέρθηκε… ένα μπολάκι φαγητό ανά μέρα, ενώ ούτε καν τα μηχανήματα που υπάρχουν εντός των κρατητηρίων δεν είχαν τρόφιμα.

Ας συνοψίσουμε λοιπόν:

  • “διατάραξη οικιακή ειρήνης από κοινού” και “παράβαση του άρθρου 27 πρ. 4 π.δ. 342/1977 σε συνδυασμό με άρθρα 13 εδ.α και ΠΚ 169” (“απείθεια”)
  • “φθορά μνημείου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τελεσθείσας από πολλούς από κοινού ενωμένους για την τέλεσή της”, γιατί το να γράφεις σβάστικες, το σύμβολο της πιο δολοφονικής και μισανθρωπικής ιδεολογίας που πέρασε ποτέ από τον πλανήτη μας είναι απολύτως εντάξει, αλλά να τις σβήνεις είναι αδίκημα. – από κοινού “διακεκριμένη φθορά πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος και σε καλλιτεχνικό μνημείο”, γιατί … ένα καθεστωτικό σκουλήκι δέχτηκε να είναι τόσο αναξιοπρεπής, ώστε να καταθέσει ότι τα πεζούλια κοντά στο Λευκό Πύργο θεωρούνται «μνημείο», παρότι φτιάχτηκαν το 2008, καταστρέφοντας πραγματικά μνημεία και καθαρίστηκαν μέσα σε 5 λεπτά από καθαριστές του Δήμου!
  • “παράνομη οπλοφορία” σε 51 άτομα, γιατί βρέθηκαν δύο τρομερά φονικά όπλα: ένα σουγιαδάκι και ένα κουμποτάν (!)

38 από τους 51 συλληφθέντες πέρασαν ανακριτή και εισαγγελέα την Παρασκευή 18/9. Σημειώνεται εδώ ότι λόγω της προκλητικής καθυστέρησης των μπάτσων, οι συλληφθέντες ξεκίνησαν να αφήνονται τμηματικά ελεύθεροι στις 9 το βράδυ! Οι υπόλοιποι 13 συλληφθέντες κρατήθηκαν για ακόμα 2 μέρες (!), προκειμένου να παρουσιαστούν ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα την Κυριακή. Αποδόθηκαν σε όλους και οι 4 πλημμεληματικές κατηγορίες και η 5η κακουργηματική, ενώ τους επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της παρουσίας σε Α.Τ. μια φορά το μήνα. 51 άνθρωποι επωμίστηκαν 5 κατηγορίες, δηλαδή, και κρατήθηκαν από 2 ως και 4 μέρες, για αντιφασιστική παρέμβαση!

Η προκλητική επίθεση που δέχτηκαν οι αντιφασίστες/αντιφασίστριες σύντροφοι και συντρόφισσες καταδεικνύει για ακόμα μια φορά τον άτεγκτο χαρακτήρα της κρατικής καταστολής και την ανοχή που επιδεικνύει το κράτος στους φασίστες, τους οποίους θρέφει ως την πιο αντιδραστική εφεδρεία του καπιταλιστικού συστήματος. Η κατασταλτική αυτή επίθεση που δέχθηκαν οι αντιφασίστες σύντροφοι και οι αντιφασίστριες συντρόφισσες συνιστά επιδεικτική πρόκληση από μεριάς του κράτους και των μπάτσων λίγες μόνο μέρες πριν τις κεντρικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις κατά την ημέρα της επετείου από τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, λίγες μόνο βδομάδες πριν την ολοκλήρωση της δίκης της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση, είναι σαφές: οι φασίστες είναι δικά μας παιδιά και τελούν υπό την προστασία μας. Όποιος αντιδράει, όποιος δεν πειθαρχεί, όποιος διαδηλώνει, όποιος διεκδικεί, θα πρέπει να σωπάσει.

Απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα κράτους και φασιστών στεκόμαστε ΕΜΕΙΣ. Ποιοι είμαστε; Είμαστε οι άνθρωποι της κοινωνικής βάσης που ακροβατούμε ανάμεσα στην ανεργία και τις άθλιες κακοπληρωμένες δουλειές. Είμαστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ζούμε μέσα στο καθεστώς εξαίρεσης. Είμαστε οι γυναίκες που κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή από τον μισογυνισμό και τις σεξιστικές επιθέσεις. Είμαστε τα lgbtqia+ άτομα που μας επιτίθενται και μας χλευάζουν για τη σεξουαλική κατεύθυνση μας. Είμαστε οι συνταξιούχοι που πρέπει να κοπούν οι συντάξεις μας για να αγοραστούν κι άλλα πολεμικά αεροπλάνα και φρεγάτες. Είμαστε η νεολαία δίχως μέλλον που ασφυκτιά ανάμεσα στην εξαθλίωση και τον καθημερινό βομβαρδισμό από πολιτισμικά σκουπίδια. Είμαστε οι καταπιεσμένοι/ες και οι εκμεταλλευόμενοι/ες, αυτοί που έχουμε ανάγκη να τσακίσουμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννάει.

Δε θα αφήσουμε κανέναν σύντροφο και καμία συντρόφισσα, κανένα κομμάτι του αντικαπιταλιστικού και αντιφασιστικού κινήματος έρμαιο στα χέρια της κρατικής καταστολής. Η αλληλεγγύη μας προς τους συλληφθέντες αντιφασίστες και τις συλληφθείσες αντιφασίστριες είναι δεδομένη και αμέριστη. Συλλογικά οφείλουμε να αποτελέσουμε το δίχτυ υπεράσπισής τους απέναντι στις διώξεις του κράτους και των εκτελεστικών του μηχανισμών.

Η απάντησή μας να δοθεί μαζικά και δυναμικά στους δρόμους του αγώνα.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 51 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙΣΕΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΡΙΕΣ

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια στις 9/4 στις 9:00.

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

lib_thess@hotmail.com

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Member of The Internet Defense League