Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Συγκέντρωση ενάντια στις ομοτρανσφοβικές επιθέσεις | Κυριακή 10/3, 19:00, Πλατεία Αριστοτέλους

Το Σάββατο 9/3/2024 δύο queer άτομα έκαναν την βόλτα τους στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη και δέχθηκαν απρόκλητη ομοφοβική/τρανσφοβική επίθεση από πλήθος ατόμων που βρισκόταν ήδη στο μέρος. Ένα πλήθος άνω των 100 ατόμων, απαρτιζόμενο από ανήλικα ή και νεαρά άτομα ως επί το πλείστον, κινήθηκαν επιθετικά προς το μέρος των δύο queer ατόμων, με σκοπό να τα προπηλακίσουν, να τα χλευάσουν και να ασκήσουν σωματική βία κατά αυτών. Μετά από κάποια ώρα κατέφτασαν στο σημείο αστυνομικές δυνάμεις, πραγματοποιώντας προσαγωγές και συλλήψεις.

Η κλίμακα της συγκεκριμένης σεξιστικής επίθεσης είναι άνευ προηγουμένου και πρέπει να μας προβληματίζει για πάρα πολλούς λόγους. Από τη μία, ένα τεράστιο πλήθος επιχειρεί να επιτεθεί σε δύο άτομα με γνώμονα τη διαφορετικότητά τους, σε κεντρικότατο μάλιστα σημείο της πόλης. Από την άλλη, οι δράστες της επίθεσης ήταν ως επί το πλείστoν ανήλικοι, παιδιά σχολικής ηλικίας.

Το έδαφος βέβαια για τέτοιου τύπου επιθέσεις ενυπάρχει βαθιά ριζωμένο στην ελληνική συντηρητική κοινωνία. Καλλιεργείται από την πατριαρχία ως έκφραση της κυρίαρχης ιδεολογίας για τη διαίρεση των από τα κάτω με βάση το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, για την επίταση των ανισοτήτων και της καταπίεσης του κυρίαρχου συστήματος ταξικής εκμετάλλευσης. Ενισχύεται από τα κελεύσματα παπάδων και της εκκλησίας, τις δημόσιες τοποθετήσεις καθεστωτικών «δημοσιογράφων», σελέμπριτις που απασχολούν τη δημοσιότητα, καθώς και επίσημων πολιτικών παραγόντων. Άλλωστε, επ’ αφορμής της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ισότητα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο και την τεκνοθεσία ακούστηκαν και διατυπώθηκαν απόψεις (τόσο εντός του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά και εκτός αυτού) που επιμένουν να θέτουν αυτούς τους ανθρώπους στο περιθώριο και να βάλλουν εναντίον τους με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Επίσης, η ώσμωση των νέων με λούμπεν παραπροϊόντα της σύγχρονης, εμπορικής, μουσικής βιομηχανίας και τον χουλιγκανισμό, που εκφράζουν εν πολλοίς μια αρρενωπή και επιβλητική στάση, δεν μπορεί να παραγνωριστεί και να τεθεί εκτός προσκηνίου.

Το γεγονός ότι οι δράστες της χθεσινής επίθεσης ήταν κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας δεν πρέπει να μας κάνει να υποτιμήσουμε τη σημασία του συμβάντος λόγω κάποιας υποτιθέμενα νεανικής «παρορμητικότητας» ή «αφέλειας» εκ μέρους τους. Η συνολικότερη στάση, η αισθητική και η επιθετική συμπεριφορά που επέδειξαν, σύμφωνα με τις κυρίαρχες πατριαρχικές και σεξιστικές νόρμες, αποτελούν εκδηλώσεις που δύνανται να συνηγορήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση του εγχώριου αντιδραστικού και φασιστικού εσμού. Οι ευθύνες της χθεσινής επίθεσης είναι σαφείς και θα αποδοθούν στους δράστες της από το ίδιο το κίνημα. Γιατί, η ομοφοβία/τρανσφοβία, ο σεξισμός και ο φασισμός πρέπει να χτυπιούνται στη ρίζα τους, χωρίς καμία αναβλητικότητα.

Να φροντίσουμε, λοιπόν, να δείξουμε τα αντανακλαστικά μας απέναντι στην αποτρόπαιη χθεσινή επίθεση, στηρίζοντας τόσο τα άτομα που δέχθηκαν την επίθεση, όσο και τους αγώνες της LGBTQIA+ κοινότητας και των γυναικών ενάντια στο κτήνος της πατριαρχίας και του συστήματος που την θρέφει και τη συντηρεί. Να μην επιτρέψουμε να γίνουν ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές. Να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας, για να ξεριζώσουμε αυτές τις αντιλήψεις από το κοινωνικό σώμα, εντείνοντας τον αγώνα μας ενάντια στο κυρίαρχο σύστημα καταπίεσης και εκμετάλλευσης που τις αναπαράγει.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΟΜΟΦΟΒΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΝΣΦΟΒΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΟΜΟΤΡΑΝΣΦΟΒΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ:

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ, 19:00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

e-mail επικοινωνίας: lib_thess@hotmail.com

blog: libertasalonica.wordpress.com

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on March 10, 2024 by in Ανακοινώσεις.

Member of The Internet Defense League