Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ “ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ” ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ

Στις 16 Σεπτέμβρη του 2021 ανατέθηκε σε εργολαβία έργο με τίτλο «ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΩΡΩΝ ΙΣΟΓΕΙΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ Σ.Θ.Ε.» (Σχολή Θετικών Επιστημών, γειτονικό κτήριο), στα σχέδια του οποίου περιλαμβάνεται η αναδιαμόρφωση ενός μέρους της σχολής του Βιολογικού και συγκεκριμένα η ανακαίνιση της βιβλιοθήκης και η δημιουργία αίθουσας αναμονής. Δύο μήνες μετά τις υπογραφές πρυτάνεων και εργολάβων, την Πέμπτη 18 Νοέμβρη του 2021, άρχισε σταδιακά η υλοποίηση του έργου, με την τοποθέτηση γυψοσανίδων αλλά και σημαδιών (Χ) σε όσους τοίχους είναι προς κατεδάφιση. Όλως τυχαίως μέρος των τμημάτων που προβλεπόταν να κατεδαφιστούν αποτελούσε και το Στέκι στο Βιολογικό, ένας χώρος εντός του πανεπιστημίου που τελεί υπό κατάληψη τα τελευταία 34 χρόνια.

Ξημερώματα παραμονής πρωτοχρονιάς πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης του Στεκιού. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν εντός του ΑΠΘ ενώ παράλληλα δημιούργησαν κλοιό γύρω απ’ αυτό, διασφαλίζοντας έτσι την ανεμπόδιστη κατεδάφιση του τοίχου από συνεργεία. Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι το κράτος επέλεξε μια τέτοια συγκυρία, με τα πανεπιστήμια ανενεργά λόγω γιορτών και με την ανησυχία, λόγω της εκτόξευσης του αριθμού των κρουσμάτων covid τις τελευταίες μέρες, να γενικεύεται. Ελπίζει ότι έτσι θα συναντήσει τις λιγότερες δυνατές αντιστάσεις, κάτι που όμως ταυτόχρονα δείχνει ότι αναγνωρίζει πως μια τέτοια κίνηση από πλευράς του, θα βρει απέναντί της δυνάμεις όχι μόνο από τον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά και από την αγωνιζόμενη φοιτητική κοινότητα (είναι, άλλωστε, πολύ νωπές οι μνήμες από το περσινό μαζικό και δυναμικό φοιτητικό κίνημα -ειδικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης). Αυταπατάται όμως, αν θεωρεί ότι τέτοιες συγκυριακές τακτικές επιλογές, αρκούν για να κερδίσει την μάχη κόντρα στον κόσμο του αγώνα.

Όπως έμελλε να αποδειχτεί, η συνεργασία της πρυτανείας του ΑΠΘ και της ΓΑΔΘ δε θα τελείωνε εκεί. Τα ξημερώματα Τετάρτης 12/1 κουκουλοφόροι της ασφάλειας συνοδευόμενοι από διμοιρίες των ΜΑΤ επιτέθηκαν στην νέα κατάληψη πίσω από το Χημικό, που είχε προκύψει στα πλαίσια των κινήσεων αλληλεγγύης και υπεράσπισης του Στεκιού στο Βιολογικό. Αφού έριξαν κρότου λάμψης και χημικά μέσα στον κλειστό χώρο και προκάλεσαν σκόπιμα εκτεταμένες καταστροφές (με εξόφθαλμη πρόθεση να τις φορτώσουν στον κόσμο της κατάληψης), προσήγαγαν, και εν τέλει συνέλαβαν, τα 15 άτομα που βρισκόταν μέσα και υπερασπίστηκαν την κατάληψη. Ο κόσμος του κινήματος έδειξε άμεσα αντανακλαστικά, και αφού συγκεντρώθηκε στην Ροτόντα προχώρησε σε ολιγόωρη κατάληψη της κοσμητείας της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό το γεγονός ότι υπό τον μανδύα κατασκευής ενός πολυδάπανου έργου για την αναβάθμιση των πανεπιστημιακών υποδομών, επιχειρήθηκε να εξωραϊστεί και ταυτόχρονα προωθηθεί, χωρίς αντιδράσεις, άλλη μια κατασταλτική κίνηση από μεριάς του κράτους. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί συνέχεια της πολιτικής στοχοθεσίας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προεκλογικά ακόμη με δηλώσεις στελεχών της αποκρυστάλλωνε την πρόθεσή της για εφαρμογή του δόγματος «νόμος-τάξη-ασφάλεια». Δηλώσεις προκλητικές, που επαναλαμβάνονται συχνά, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη δήλωση του Υφυπουργού Παιδείας Α. Συρίγου, ο οποίος λίγο καιρό πριν έκανε λόγο για «λουκέτο στο τελευταίο στέκι αναρχικών του ΑΠΘ». Άλλωστε, οι πρακτικές αυτές βρίσκονται διαχρονικά υψηλά στην κρατική ατζέντα, αφού η διάλυση των καταλήψεων και των δομών αγώνα σε πρώτο χρόνο, αλλά και η επακόλουθη ισοπέδωση των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, αποτελούν διακαή στόχο των κατασταλτικών επιταγών του κράτους.

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο το Στέκι στο Βιολογικό βρέθηκε στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής είναι επειδή αποτελεί κατάληψη εντός του πανεπιστημιακού campus. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, λοιπόν, τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ αυτής της κρατικής επιλογής και της επιχειρούμενης εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Είναι αδιαμφισβήτητο πως μια κατάληψη που είναι συνδεδεμένη με τον αναρχικό χώρο και εκφράζει την αλληλεγγύη της σε φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές αποτελεί ένα υπαρκτό εμπόδιο για τα κρατικά σχέδια μετατροπής του πανεπιστημίου σε ένα αποστειρωμένο ακαδημαϊκό περιβάλλον, σε ένα νέο πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που οι κυρίαρχοι επιζητούν να είναι απαλλαγμένο από πολιτιστικές και πολιτικές πρωτοβουλίες που οργανώνονται από τα κάτω και αμφισβητούν το κυρίαρχο παράδειγμα. Τα θεμέλια της υλοποίησης αυτών των σχεδίων τέθηκαν με την ψήφιση μιας σειράς αντικοινωνικών νόμων, όπως το νομοσχέδιο για την κατάργηση του ασύλου και ο νόμος 4777, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (ΟΠΠΙ).

Το Στέκι στο Βιολογικό έχει ιστορία. Είναι η παλαιότερη κατάληψη της Θεσσαλονίκης. Αποτελεί οργανικό μέρος του ευρύτερου ανταγωνιστικού και αναρχικού κινήματος, όντας ένας πολιτικός και πολιτιστικός χώρος που λειτουργεί οριζόντια με όρους αυτοδιαχείρισης. Όλα αυτά τα χρόνια στο Στέκι στο Βιολογικό διοργανώθηκαν αμέτρητες DIY συναυλίες (punk, metal, grindcore, hip hop, ρεμπέτικα), χωρίς αντίτιμο, με ελεύθερη συνεισφορά, στις οποίες συμμετείχαν μουσικά σχήματα και συγκροτήματα από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Το στέκι αυτό αποτελούσε έναν χώρο στον οποίο καλλιεργήθηκε ένα διαφορετικό πολιτιστικό παράδειγμα, μακριά από την εμπορευματοποίηση της τέχνης και της μουσικής και τους διαχωρισμούς που τις διέπουν στο καπιταλιστικό σύστημα. Στο στέκι στο Βιολογικό όλα αυτά τα χρόνια έχουν διοργανωθεί, επίσης, bazaar βιβλίων και δίσκων, προβολές ταινιών, εκδηλώσεις, συζητήσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις. Πολιτικές ομάδες, πρωτοβουλίες, εγχειρήματα, αλλά και ανοιχτές συνελεύσεις του φοιτητικού, του αντικαπιταλιστικού και του αναρχικού κινήματος έχουν πραγματοποιήσει σε αυτόν τον χώρο τις πολιτικές τους διαδικασίες.

Το Στέκι στο Βιολογικό είναι ένας ιστορικός χώρος της ριζοσπαστικής αντικουλτούρας, των κινημάτων και των αγώνων. Και ως τέτοιον καλούμαστε να τον υπερασπιστούμε απέναντι στην κρατική καταστολή. Υπερασπιζόμενοι το Στέκι στο Βιολογικό υπερασπιζόμαστε συνολικά την ελεύθερη πολιτική και πολιτιστική έκφραση και τις αντίστοιχες διαδικασίες μέσα στον χώρο τον πανεπιστημίων, όπου το κράτος φιλοδοξεί να απλώσει το κατασταλτικό του χέρι, για να απονεκρώσει κάθε αγωνιστικό εγχείρημα που λειτουργεί αντιπαραθετικά με τους δικούς του καταπιεστικούς και εκμεταλλευτικούς όρους. Ο κόσμος του αγώνα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, όσοι και όσες έχουμε βρεθεί στο Στέκι στο Βιολογικό, είτε για κάποια συνέλευση είτε για κάποια εκδήλωση ή για κάποια συναυλία, οφείλουμε να υπερασπιστούμε στον δρόμο αυτήν την κατάληψη και να δείξουμε στην πράξη ότι οι καταλήψεις δεν είναι τα ντουβάρια τους, οι καταλήψεις είμαστε εμείς που “αναπνέουμε” μέσα σε αυτές.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ
ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

*
Στηρίζουμε:

– Την συγκέντρωση αλληλεγγύης την Πέμπτη 13/1 στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης
– Την διαδήλωση υπεράσπισης του Στεκιού στο Βιολογικό το Σάββατο 15/1 στις 13.00 στην Καμάρα.
*

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)
lib_thess@hotmail.com
libertasalonica.wordpress.com

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on January 12, 2022 by in Μπροσούρες and tagged , , .

Member of The Internet Defense League