Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Παρέμβαση στο κατάστημα «Discount Markt» στη Ξηροκρήνη

Δε θα συνηθίσουμε το θάνατο. Θα αγωνιστούμε για τη ζωή.

Την Τρίτη 11/7, 42χρονη εργαζόμενη σε κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ “Καρυπίδης”, στα Γιαννιτσά, έβαλε τέλος στη ζωή της. Η ίδια παρέμενε απλήρωτη για 15 ολόκληρους μήνες. Η μακρόχρονη απλήρωτη εργασία και η επακόλουθη ανέχεια την οδήγησαν στην αυτοκτονία.

Ο “Καρυπίδης” έχει πλούσιο βιογραφικό στις κομπίνες, στην ασυδοσία και στην εκμετάλλευση των εργαζομένων. Εν αρχή, οι Αφοί Καρυπίδη εξαγόρασαν το 2014 την αλυσίδα σούπερ μάρκετ “Αρβανιτίδη”, που κινδύνευε να κλείσει εξαιτίας τεράστιων οφειλών της στο ΙΚΑ. Μόλις πραγματοποιήθηκε η μεταβίβαση της αλυσίδας, τα χρέη ύψους 18.250.000 ευρώ της προηγούμενης ιδιοκτησίας στο ΙΚΑ «διευθετήθηκαν» εν είδει χάριτος, με άμεση εμπλοκή του πρώην γραμματέα του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Σπυρόπουλος αθωώθηκε για την «πρωτοβουλία» του αυτή στο δικαστήριο. Με την υπογραφή σύμβασης δικαιόχρησης (έληξε το Φεβρουάριο του 2016) με την “Carrefour-Μαρινόπουλος”, ο “Καρυπίδης” μπήκε δυνατά στην αγορά με την ταμπέλα της “Carrefour-Μαρινόπουλος”, ώστε να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη που είχαν οι προμηθευτές στον “Αρβανιτίδη”. Στις αρχές του 2017 η εταιρεία υπάγεται στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ώστε να αναστείλει την επικείμενη πτώχευση, συνεχίζοντας πάραυτα να κερδοσκοπεί πάνω στις πλάτες των απλήρωτων εργαζομένων, προβάλλοντας ένα σωρό αποπροσανατολιστικές δικαιολογίες όπως την ανάγκη της εξυγίανσης και του εξορθολογισμού της επιχείρησης, πετώντας το μπαλάκι στην προηγούμενη διοίκηση του “Αρβανιτίδη”, φτάνοντας στο σημείο μέχρι και να επιρρίπτει τις ευθύνες για την οικονομική δυσπραγία της εταιρείας στα σωματεία των εργαζομένων!

Οι 1.400 εργαζόμενοι της αλυσίδας καταστημάτων “Καρυπίδης” βρίσκονται αυτήν τη στιγμή απλήρωτοι έως και 19 μήνες. Οι θέσεις εργασίας τους είναι στον αέρα. Οι ίδιοι βρίσκονται μεταξύ της ανεργίας και της εργοδοτικής ομηρίας. Δεν παίρνουν ούτε το πενιχρό επίδομα επίσχεσης ούτε δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Το Π.Δ. 178/2002 που προστατεύει τους εργαζόμενους σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων, τμημάτων επιχειρήσεων ή εγκαταστάσεων δεν έχει τηρηθεί. Αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως τα “Discount Markt”, ο “Μασούτης”, τα “Market In” έχουν εξαγοράσει καταστήματα του “Καρυπίδη”, καταστρατηγώντας όμως το άνωθεν Π.Δ.. Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε πως η επί μακρόν μη καταβολή μισθού δεν αλλάζει προς το δυσμενέστερο τους όρους εργασίας, επικυρώνοντας για άλλη μια φορά πως η δικαιοσύνη είναι ταξική. Μεροληπτεί υπέρ των ισχυρών, υπέρ των καταπιεστών/εκμεταλλευτών – αυτή είναι η δουλειά της άλλωστε.

Αυτή τη στιγμή στήνεται πάνω στις πλάτες των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ “Καρυπίδη” μία κατάφωρη εκμετάλλευση που συν τοις άλλοις ενέχει και το στοιχείο της κοροϊδίας. Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ψέγει τους χειρισμούς των Αφών Καρυπίδη σε μια προσπάθεια να επιδιορθώσει το ραγισμένο οιονεί αριστερό προφίλ που είχε προεκλογικά, τη στιγμή που η ίδια έχει διαιωνίσει τη φτωχοποίηση της κοινωνικής πλειοψηφίας, ψηφίζοντας κατά σειρά αντεργατικούς νόμους που συνάδουν με τις απαιτήσεις του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου. Κωφεύει μπροστά στις διεκδικήσεις των απεργών της εταιρείας ή προσπαθεί να αδρανοποιήσει τις κινητοποιήσεις τους, άλλοτε μέσω διασκέψεων με τη συνδικαλιστική τους ηγεσία και άλλοτε χρησιμοποιώντας τα ΜΑΤ. 

Ο επιβαλλόμενος εργασιακός μεσαίωνας αποτελεί απόρροια των πολιτικών φτωχοποίησης των από τα κάτω, που επιτάσσει η βίαιη αναδιάρθρωση του κεφαλαίου. Τα εργασιακά κάτεργα καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο χώρο στη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα. Τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, οι απλήρωτες εργατοώρες, η επισφαλής και εντατικοποιημένη εργασία -ανασφάλιστη ως επί το πλείστον- και η απουσία μέτρων ασφαλείας, αφενός εξοντώνουν τους εργαζόμενους σε καθημερινή βάση, με τα αφεντικά να πλουτίζουν στις πλάτες τους, αφετέρου κλιμακώνονται με το επονείδιστο γεγονός των δολοφονιών εργατών-τριών.

Όποιοι μιλούν για τυχαία και μεμονωμένα περιστατικά, για την κακιά την ώρα, εθελοτυφλούν παραγνωρίζοντας την ουσία τους. Την ουσία που είναι έμφυτη στον καπιταλισμό, δηλαδή τη βαρβαρότητα του κεφαλαίου που αναπαράγεται από την άντληση υπεραξίας από την ανθρώπινη εργασία και απολήγει στην υποτίμηση των ζωών μας. Τη στιγμή που η εργοδοσία κάνει λόγο για εργατικά ατυχήματα, καταλογίζοντας τις ευθύνες στους εργάτες, για μας αυτά αποτελούν ξεκάθαρα δολοφονίες που βαραίνουν τα αφεντικά. Για τα αφεντικά, η κερδοφορία δε λογαριάζει τις ανθρώπινες ζωές, εξ ου και τα υποτυπώδη ή ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας.

Την Πέμπτη 13/7/2017 πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με μπογιές και τρικάκια στο κατάστημα «Discount Markt» στην Ξηροκρήνη, πρώην ιδιοκτησίας των Αφών Καρυπίδη, προσπαθώντας να καταδείξουμε την ευθεία και άμεση ευθύνη που έχουν τα αφεντικά της επιχείρησης “Καρυπίδη” για την αυτοκτονία της 42χρονης εργάτριας στα Γιαννιτσά, αλλά και τη συνενοχή των αγοραστών καταστημάτων της αλυσίδας “Καρυπίδη”, όπως τα “Discount Markt”. Όσο δεν οργανωνόμαστε και δεν απαντάμε στην ανέχεια, όσο βυθιζόμαστε στην απελπισία αντί να αγωνιστούμε, θα μετράμε νεκρούς της τάξης μας.

Για να μην αγόμαστε και φερόμαστε από τα αφεντικά, είτε αυτά είναι μεγάλα είτε μικρά, και το συναινετικό, καθεστωτικό-γραφειοκρατικό συνδικαλισμό που συνάπτει ειρήνη με τους ταξικούς μας εχθρούς, είναι επιτακτικό να οργανώσουμε έναν αδιάλλακτο, μαχητικό συνδικαλισμό βάσης. Να βάλουμε μπροστά τα εργατικά συμφέροντα και να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, χωρίς ιεραρχίες, μεσολαβήσεις και πατερναλισμούς. Να προετοιμάσουμε τις άγριες γενικές απεργίες διαρκείας, συνδέοντάς τες με ένα επαναστατικό πρόταγμα που θα συντείνει στη συλλογική και ατομική χειραφέτηση, στη λήξη της εξουσίας από άνθρωπο σε άνθρωπο, στην κοινωνική αυτοδιεύθυνση. 

ΔΕ ΘΑ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης – μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας

lib_thess@hotmail.com
libertasalonica.wordpress.com

 

100_7764100_7762100_7765

2 comments on “Παρέμβαση στο κατάστημα «Discount Markt» στη Ξηροκρήνη

  1. Pingback: Trabajadora en la cadena de supermercados Karypidis se suicida tras 15 meses sin cobrar |

  2. Pingback: Trabalhadora na rede de supermercados Karypidis se suicida após 15 meses sem receber | Verba Volant

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on July 14, 2017 by in Ανακοινώσεις, Ενημερώσεις and tagged .

Member of The Internet Defense League