Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Αντιπολεμική μικροφωνική συγκέντρωση: Σάββατο 25/7, 19:00, Τσιμισκή με Ναυαρίνου.

Δε θα συρθούμε σε πόλεμο για τα συμφέροντα των καπιταλιστών! Σαμποτάρουμε τις πολεμικές προετοιμασίες, τον εθνικιστικό παροξυσμό και οργανώνουμε την αντεπίθεση της εργατικής τάξης!

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένας συνεχής βομβαρδισμός από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό του ελληνικού κράτους σχετικά με την ενδεχόμενη σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο. Χιλιάδες πολίτες πίστεψαν ότι επίκειται πόλεμος αναπαράγοντας το εθνικιστικό δηλητήριο που θέλει τους λαούς να αλληλοσφάζονται για τις ΑΟΖ, τα πετρέλαια και τις πολυεθνικές. Φυσικά, η συγκυρία έδωσε βούτυρο στο ψωμί του ακροδεξιού τόξου που γρήγορα αναπαρήγαγε ψευδείς πληροφορίες (π.χ. περικύκλωση νησιών από τουρκικά στρατεύματα). Δεν έλειψαν πάντως και οι συνωμοσίες ,αφού δεν ήταν λίγοι οι ιστότοποι που έκαναν λόγο για σιγή ασυρμάτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις «πληροφορίες των θέσεων των ελληνικών δυνάμεων». Στις σημερινές συνθήκες ο αγώνας για ανατροπή των πολεμικών εξοπλισμών και ενάντια στην πολεμική προετοιμασία αναβαθμίζεται. Το εργατικό κίνημα σε Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να δράσει ενάντια στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, αλλά και των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας. Οι τελευταίες έχουν και αυτοτελείς επιδιώξεις και στόχος τους θα είναι πάντα το κέρδος, ακόμη και αν χρειαστεί να θυσιαστούν ανθρώπινες ζωές. Καθήκον μας είναι να δράσουμε εδώ και τώρα για την αποτροπή πολέμου.

Η πραγματικότητα λέει ότι η περιοχή για την οποία εξέδωσε NAVTEX η Τουρκία δε βρίσκεται σε καμία περίπτωση στο Αιγαίο Πέλαγος και ότι η παραπληροφόρηση των ελληνικών ΜΜΕ δεν είναι μια αθώα έλλειψη γνώσεων, αλλά συνειδητή και εσκεμμένη. Αυτή η παραπληροφόρηση βέβαια δεν έχει να κάνει με κάποιο κρυφό πόθο των ΜΜΕ, αλλά είναι η ίδια η κατεύθυνση που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σημαντική μερίδα του ελληνικού λαού να υιοθετεί μαξιμαλιστικές εθνικιστικές διεκδικήσεις κάνοντας λόγο για έναν καθολικά παράνομο γείτονα που θέλει να εισβάλει σε ελληνικά ύδατα.

Η τελευταία αυτή «πρόκληση» της Τουρκίας αφορά μια θαλάσσια έκταση καταμεσής της Ανατολική Μεσογείου, σε αυτό που ονομάζουμε Λιβυκό πέλαγος – μια περιοχή που η Τουρκία, καλώς ή κακώς, νόμιμα ή παράνομα, έχει εντάξει στο μνημόνιο που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Λιβύης, θέλοντας να αποτελέσει τμήμα της ΑΟΖ της. Πρόκειται για μια περιοχή όπου η Ελλάδα δεν έχει ορίσει ΑΟΖ, πολύ απλά διότι η ΑΟΖ δεν ορίζεται μονόπλευρα, αλλά μόνο με διακρατικές και διεθνείς συμφωνίες. Η Ελλάδα δεν έχει έρθει σε συμφωνία με κανέναν από τους γείτονές της με τους οποίους μοιράζεται δικαιώματα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όσο κι αν η κυβέρνηση, μέσω των βουλευτών της (όπως ο Μπογδάνος, ο Βορίδης κ.α.) και των καθεστωτικών ΜΜΕ που απλόχερα χρηματοδοτεί με υπέρογκα ποσά, επιχειρεί να μας πείσει ότι από τις έρευνες της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες στο Λιβυκό πέλαγος απειλείται η εδαφική κυριαρχία της χώρας και οι πληθυσμοί των ελληνικών νησιών. Το μόνο που «απειλείται» είναι η θεωρητική κυριότητα των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων της συγκεκριμένης περιοχής. Δηλαδή, για να το πούμε πιο απλά, το ποιος θα τα πουλήσει σε έναν εκ των ενεργειακών κολοσσών. Tο τουρκικό κράτος προσπαθεί με κάθε ευκαιρία να κάνει επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, ενώ διατυπώνει τα σχέδια του άκρως πραξικοπηματικά. Από τη μεριά του, το ελληνικό κράτος ενισχύει την πρόσδεσή του στον επιθετικό άξονα με τις ΗΠΑ-Ισραήλ-Αίγυπτο-Κύπρο. Οι τελευταίες εξελίξεις υπογραμμίζουν πως ο ανταγωνισμός στο Αιγαίο και κυρίως στη ΝΑ Μεσόγειο είναι άδικος, εκμεταλλευτικός και επιθετικός και από την πλευρά της Ελλάδας και από την πλευρά της Τουρκίας. Στο επικίνδυνο «σκάκι» γεωπολιτικών κινήσεων που παίζουν οι αστικές τάξεις της περιοχής, οι ιμπεριαλιστές και οι πολυεθνικές θα την πληρώσουν τα πιόνια. Οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι λαοί, η ειρήνη και το περιβάλλον.

Σε ρεαλιστική ανάλυση, μια πολεμική σύρραξη δε συμφέρει κανένα από τα δύο κράτη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο από τη μία η Τουρκία κινδυνεύει να χάσει τις εμπορικές της συναλλαγές με την Ευρώπη και η Ελλάδα από την άλλη να βιώσει μια οδυνηρή ήττα που θα την φέρει πολύ πίσω πληρώνοντας δυσβάσταχτο κόστος. Όπως και να ‘χει, θα πρέπει όλοι οι καταπιεσμένοι σε Ελλάδα και Τουρκία να βάλουμε φρένο στην εθνικιστική έξαρση και τον πόλεμο. Καμία συναίνεση δεν μπορεί να υπάρχει με την κυβέρνηση, καμία «εθνική ενότητα» με την εγχώρια αστική τάξη. Αυτοί που καταδικάζουν στη φτώχεια, στην ανεργία και στη μνημονιακή «κανονικότητα» εργαζόμενους, λαό και νεολαία, που καταπατούν βάναυσα τα εργατικά και τα λαϊκά δικαιώματα υψώνουν εθνικιστικές σημαίες και ζητούν εθνική συστράτευση για τα δικαιώματα εξόρυξης των πολυεθνικών στις ΑΟΖ.

Σε περίπτωση πολέμου τόσο το ελλαδικό όσο και το τουρκικό προλεταριάτο θα είναι αυτό που θα αναγκαστεί να κινήσει τις πολεμικές μηχανές των καπιταλιστών πληρώνοντας το τίμημα με ζωές ανθρώπων της τάξης μας. Όσο πιο πολύ οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, τόσο περισσότερο οι εκάστοτε αστικές τάξεις θα επιβουλεύονται το μέλλον των εργατικών τους τάξεων. Μπροστά σε αυτή τη δυσοίωνη και αιματηρή για τους λαούς προοπτική, οι προλετάριοι όλων των χωρών οφείλουμε να ενωθούμε στη βάση της κοινότητας των υλικών μας συμφερόντων και να κατευθύνουμε τις προσπάθειές μας προς τη συγκρότηση και την ενδυνάμωση ενός ταξικού, αντιπολεμικού, διεθνιστικού κινήματος ενάντια στα κράτη και το κεφάλαιο. Να διατρανώσουμε πως δεν πρόκειται να πολεμήσουμε για τα κέρδη των αφεντικών, πως δεν πρόκειται να αλληλοφαγωθούμε με τα ταξικά μας αδέλφια, διότι βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του ταξικού οδοφράγματος. Μόνο αν επιτεθούμε συντονισμένα και σε διεθνή κλίμακα τον καπιταλισμό, μπορούμε να διανοίξουμε τον δρόμο για την καθολική ανθρώπινη χειραφέτηση.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ

ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΥΣΤΕΡΙΑΣ

ΤΑΞΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΩΝ

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ:

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/7, 19:00, ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)
lib_thess@hotmail.com
libertasalonica.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Member of The Internet Defense League

%d bloggers like this: