Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Συγκέντρωση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την περιστολή των διαδηλώσεων: Πέμπτη 9/7, 19:00, Άγαλμα Βενιζέλου.

Δε θα επιβληθεί σιγή νεκροταφείου. Να γίνουν οι δρόμοι χείμαρροι της ταξικής οργής των καταπιεσμένων.

Όσο η ελευθερία υποχωρεί στον κόσμο, η φτώχεια μεγαλώνει, και αντιστρόφως.
…η ελευθερία δεν είναι το δώρο που μας κάνει ένα κράτος ή ένας ηγέτης,
αλλά το αγαθό που κατακτάται καθημερινά,
με την προσπάθεια του καθενός και την ομοψυχία όλων.

Αλμπέρ Καμύ


Η αδιάκοπη κεφαλαιοκρατική βαρβαρότητα που πλήττει καθημερινά την κοινωνική βάση και οι δομικές κρίσεις του καπιταλισμού που ξεσπούν περιοδικά και οξύνουν τη φτωχοποίηση των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων, ενώ ταυτόχρονα προλεταριοποιούν όλο και πιο πλατιές μερίδες των αποκαλούμενων “μεσαίων στρωμάτων”, απαιτούν την κατάλληλη κρατική διαχείριση, για να αποσπαστεί η συναίνεση της κοινωνικής πλειοψηφίας απέναντι στην αδίστακτη ταξική πραγματικότητα που όλοι και όλες μας βιώνουμε. Η συνήθης τακτική για τις κυβερνήσεις είναι η εναλλαγή του καρότου με το μαστίγιο, δηλαδή προνοιακές ρυθμίσεις/οικονομικά βοηθήματα και άτεγκτη καταστολή αντίστοιχα. Το καρότο, ως βασική πολιτική της σοσιαλδημοκρατίας, έχει τελειώσει προ πολλού. Τα δανεικά έχουν στερέψει και οι παχιές αγελάδες εξέλειψαν ήδη από τότε που έσκασε η φούσκα του χρηματιστηρίου, καταδεικνύοντας ότι ακόμα και ο ισχνός καταμερισμός του πλούτου μέσα σε καπιταλιστικά πλαίσια είναι όχι μόνο μια απάτη με κοντά ποδάρια, αλλά στο τέλος τον λογαριασμό καλείται να πληρώσει η ίδια η εργατική τάξη. Η κυβέρνηση, ως το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, αυτή τη στιγμή επιμένει -και- για αντικειμενικούς λόγους στην πολιτική της καταστολής, για να επιβάλλει και να εφαρμόσει τις απαιτήσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές των καπιταλιστών. Εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης δεν υπάρχουν, άλλωστε, περιθώρια σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης. Ας μην ξεχνάμε πάντως πως ιστορικά η σοσιαλδημοκρατία λειτουργεί ως ο κυματοθραύστης των ταξικών αντιστάσεων, ενσωματώνοντας αγώνες και τμήματα του αντικαπιταλιστικού κινήματος. Από την άλλη, η καταστολή πάντοτε εξωραΐζεται μέσα από τις συχνότητες και τις σελίδες των καθεστωτικών ΜΜΕ, που υπηρετούν επ’ αμοιβή τα καπιταλιστικά συμφέροντα. Κάπως έτσι προσπαθούν οι κυβερνήσεις να ομαλοποιήσουν τις θητείες τους με την προσδοκία να ανανεώσουν και να αυξήσουν τα προνόμια που απολαμβάνουν από την εκλογή τους. Τώρα η κυβερνητική συνταγή έχει ως εξής: παραμύθιασμα και παραπληροφόρηση των μαζών και καταστολή όσων αντιστέκονται και αγωνίζονται.

Ο δρόμος της λιτότητας και της ταξικής υποτίμησης της κοινωνικής πλειοψηφίας τέμνεται από την πολιτική της αυξημένης καταστολής και του τσακίσματος των κεκτημένων με αγώνες δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και κάθε άλλη αστική κυβέρνηση, έχει θέσει ως κεντρική αιχμή της πολιτικής της την ικανοποίηση των επιχειρηματικών και επενδυτικών συμφερόντων της άρχουσας τάξης. Έχει σκοπό να εφαρμόσει αυτήν τη στρατηγική με κάθε δυνατό μέσο, με όση υλική και οικονομική βία κι αν χρειαστεί. Άλλωστε, εξ ιδίοις όμμασι, δεν έχουμε την παραμικρή αυταπάτη πως η αστική δημοκρατία αποτελεί μόνο κατ’ όνομα “δημοκρατία”. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από δικτατορία της αστικής τάξης, τίποτα περισσότερο από εκλόγιμη ολιγαρχία.

Κεντρική προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ υπήρξε η επιβολή του δόγματος «νόμος-τάξη-ασφάλεια». Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του μετεμφυλιακού κράτους (και παρακράτους) της δεξιάς, η παραδοσιακή δεξιά των καιρών μας ανατρέχει στην παραδοσιακή συνταγή των πολιτικών και ιδεολογικών προπατόρων της, έχοντας ως βασικό στόχο τη συντριβή του αντικαπιταλιστικού κινήματος και την επιβολή σιγής νεκροταφείου στο κοινωνικό σώμα.

Πρώτη στρατηγική κίνηση της παρούσας κυβέρνησης υπήρξε η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου το καλοκαίρι του 2019, ολοκληρώνοντας το «σιωπηλό» κατασταλτικό έργο που άρχισε επιδέξια ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η κίνηση αποσκοπούσε στην ισοπέδωση των εστιών οργάνωσης και αγώνα του ταξικού φοιτητικού κινήματος, χτυπώντας μια λαϊκή ελευθερία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέγερση του 73’, για να ευθυγραμμίσει την ακαδημαϊκή και ταξική πραγματικότητα με τα «εκσυγχρονιστικά και αναπτυξιακά» δεδομένα της Δύσης. Παράλληλα το επιτελείο της περνά πλέον σε μια απροσχημάτιστη και ολομέτωπη επίθεση κατά του κόσμου του αγώνα και τμημάτων της ανυπότακτης νεολαίας. Αυτό καταμαρτυρούν οι καταδιωκτικές και βίαιες ενέργειες των αυξημένων δυνάμεων καταστολής στο κέντρο της Αθήνας. Μεταξύ πολλών άλλων περιστατικών αστυνομικής βίας που ακολούθησαν, πρωτοφανές ήταν το lock-out της ΑΣΟΕΕ και η απρόκλητη επέμβαση των ΜΑΤ στο σημείο. Προφανώς δε μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά πρόκειται για ένα ευρύτερο φαινόμενο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στο οποίο αυτά εντάσσονται. Όλα αυτά αποτελούν αδιαίρετη συνέχεια των κατασταλτικών ενεργειών στις οποίες προέβη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με πιο επιθετικό και απροσχημάτιστο τρόπο. Κατόπιν, το «τελεσίγραφο» του Χρυσοχοϊδη σήμανε την ευθεία και μετωπική επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο, με βασικό άξονα την εκκένωση των καταλήψεων. Το κρεσέντο της κρατικής βίας και η δυναμική αντίσταση των καταληψιών και των γειτόνων αποσόβησαν, έστω και πρόσκαιρα, το κατασταλτικό πλάνο της κυβέρνησης, η οποία μετρώντας τη μια αστοχία μετά την άλλη, προσπαθούσε κωμικά και ματαίως να περισώσει το προφίλ της. Η κυβερνητική «αγαρμποσύνη» αυτής της περιόδου πάγωσε την προσπάθεια κατάθεσης του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις.

Η πρωτοφανής συγκυρία του covid-19 και η καραντίνα συνέβαλαν ως ένα βαθμό στην αδρανοποίηση της κοινωνικής βάσης και εξουθένωσαν οικονομικά τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Η σχετική υποχώρηση των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων μέσα σε αυτήν την ομολογουμένως εξαιρετικά δύσκολη περίοδο δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για την περιστολή των λαϊκών ελευθεριών και της καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων από μεριάς του κράτους. Ταυτόχρονα, επανήλθε σε διαβούλευση στους κύκλους της Βουλής το ζήτημα των διαδηλώσεων και ο επιζητούμενος περιορισμός τους. Τελικά, στις 29/6 κατατέθηκε προς ψήφιση το νέο, αλλά με προφανείς ρίζες στην χούντα, νομοσχέδιο για τις “δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις”.

Ο υπό ψήφιση νόμος απαιτεί την κατοχύρωση άδειας για τη διενέργεια της οποιασδήποτε διαδήλωσης από κάποιον ορισμένο υπεύθυνο των διαδηλωτών, ο οποίος θα πρέπει να «φακελωθεί» πλήρως στις αρχές και να παράσχει την κάθε λεπτομέρεια περί της διαδήλωσης στην αστυνομία. Οι αυθόρμητες υπαίθριες συναθροίσεις θα απαγορεύονται και θα εξετάζονται κατά περίπτωση από την αστυνομία, για να ελεγχθεί αν εγκυμονούν ζητήματα διασάλευσης της δημόσιας τάξης. Κάθε διαδήλωση που θα κρίνεται παράνομη θα επιφέρει την ποινή μέχρι και 1 χρόνου φυλάκισης για τους συμμετέχοντες σε αυτήν βάσει ιδιώνυμου αδικήματος. Επιπλέον, προβλέπεται ο διοργανωτής της πορείας να επιβάλλει τις διαταγές της αστυνομίας στο σώμα της πορείας, λειτουργώντας ως αρωγός και εκτελεστικό όργανο των μπάτσων. Διαδηλώσεις που δεν εξασφαλίζουν τη νόμιμη άδεια θα καταστέλλονται αυτομάτως από τις αστυνομικές αρχές, νομιμοποιώντας έτσι την κρατική βία και καταστολή. Οι αντισυγκεντρώσεις απαγορεύονται πλέον, διευκολύνοντας έτσι την παρουσία των φασιστών στη δημόσια σφαίρα. Τέλος, το παρόν νομοσχέδιο προβλέπει και τη σύσταση ενός νέου ειδικού τμήματος στην αστυνομία, το οποίο θα καταπιάνεται με την αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης των πολιτών (!) σε διάφορους χώρους (βλ. χώρους εργασίας, πανεπιστήμια, πολιτικές συλλογικότητες κλπ), λειτουργώντας κατά τα πρότυπα της κατοχικής και χουντικής αστυνομικής διεύθυνσης.

Αυτός ο υπό ψήφιση νόμος θα αποτελέσει μείζονος σημασίας νομικό εργαλείο στο οπλοστάσιο της κρατικής εξουσίας στην απόπειρά της να καταστείλει τα κινήματα και οποιαδήποτε φωνή αμφισβήτησης που εκφράζεται έμπρακτα στον δρόμο, καθώς δημιουργεί ένα καθεστώς τρομοκρατίας για τους συμμετέχοντες στις πορείες και συνακόλουθα φιλοδοξεί αυτό το νέο κατασταλτικό όπλο να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για την οργάνωση στον δρόμο και τη συγκρότηση μαζικών επαναστατικών ταξικών κινημάτων. Η διττή λειτουργία που θα επιτελέσει ο νέος νόμος -καταστολή συγκεντρώσεων, αλλά και απομόνωση των κινημάτων- πρόκειται να δώσει την ευκαιρία στις δυνάμεις της καταστολής να δρουν ανενόχλητα, έχοντας την απαραίτητη νομιμοποίηση του κράτους (πλέον και με το γράμμα του αστικού νόμου), οξύνοντας έτσι τους όρους αντιπαράθεσης με τη μαχόμενη εργατική τάξη, το αντικαπιταλιστικό κίνημα και τον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο. Ταυτόχρονα, αυτό το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να γύρει ακόμα περισσότερο την πλάστιγγα προς τη μεριά του κρατικού μονοπωλίου της βίας, προσπαθώντας έτσι να εξοβελίσει τη λαϊκή αντιβία, τη μόνη κοινωνικά δίκαιη μορφή βίας, τη μοναδική απάντηση των καταπιεσμένων απέναντι στη συνεχή βία και βαρβαρότητα των καταπιεστών τους.

Ως αναρχικοί/αναρχικές και ως οργανικό κομμάτι της εργατικής τάξης βρισκόμαστε σταθερά στον δρόμο στηρίζοντας έμπρακτα τους ακηδεμόνευτους αντικαπιταλιστικούς και αντικρατικούς αγώνες. Ο δρόμος είναι πεδίο ταξικής αντιπαράθεσης με το κράτος και το κεφάλαιο. Δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουμε αυτό το μέσο αγώνα, όπως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον ίδιο τον αγώνα. Στους δρόμους, στις γειτονιές και τις πλατείες, στα σχολεία και τις σχολές, στους χώρους εργασίας είναι που οφείλουμε να δώσουμε τις δυνάμεις μας για την ανασυγκρότηση του επαναστατικού ταξικού κινήματος. Σε αυτά τα πεδία αναμετρούμαστε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στους ταξικούς μας εχθρούς, ενάντια στα παράσιτα της καπιταλιστικής ολιγαρχίας και τους υποτακτικούς τους. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επικυρωθεί και να εδραιωθεί ένα καθεστώς τρομοκρατίας απέναντι σε όσους και όσες παλεύουν για μια αξιοπρεπή ζωή, για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, τη γενικευμένη κοινωνική αυτοδιεύθυνση και την πανανθρώπινη χειραφέτηση.

Η κρατική πολιτική της προληπτικής αντι-εξέγερσης δε θα περάσει. Καλούμε σε μαζική απειθαρχία απέναντι στο νέο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Καλούμε όσους και όσες βρίσκονται στη βάση της κοινωνικής και παραγωγικής πυραμίδας να πυκνώσουν μαζικά και οργανωτικά τις γραμμές του ακηδεμόνευτου, επαναστατικού ταξικού αγώνα.

ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Συγκέντρωση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την περιστολή των διαδηλώσεων:

Πέμπτη 9/7, 19:00, Άγαλμα Βενιζέλου.

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)
lib_thess@hotmail.com
libertasalonica.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Member of The Internet Defense League

%d bloggers like this: