Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Η σπίθα που άναψε η κοινωνική εξέγερση στις Η.Π.Α. να γίνει η φλόγα του διεθνιστικού ταξικού ξεσηκωμού. | Αντιρατσιστική πορεία διεθνιστικής αλληλεγγύης: Σάββατο 13/6, 17:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Η σπίθα που άναψε η κοινωνική εξέγερση στις Η.Π.Α. να γίνει η φλόγα του διεθνιστικού ταξικού ξεσηκωμού.

Η σοκαριστική δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό μπάτσο, η οποία καταγράφηκε σε κάμερα και αναμεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο, ήταν η σπίθα που άναψε το φιτίλι της εξέγερσης στις Η.Π.Α..

Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν αρχικά στη Μινεσότα γρήγορα εξελίχθηκαν σε κοινωνική εξέγερση που επεκτάθηκε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των Η.Π.Α.. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στον δρόμο, ένωσαν τις φωνές τους, συγκρούστηκαν με την αστυνομία, επιτέθηκαν σε καταστήματα των κεφαλαιοκρατών, απαλλοτρίωσαν είδη που η τάξη μας παράγει και στη συνέχεια στερείται. Οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου: διαδηλώσεις χιλιάδων σε κάθε πολιτεία, εξεγερμένοι πυρπολούν το μέγαρο της Airbnb και την κεντρική αποθήκη της Amazon, φτάνουν στην πόρτα του Λευκού Οίκου, καθώς ο Τραμπ κρύβεται σε υπόγειο καταφύγιο, αντιστέκονται στην πάνοπλη αμερικανική αστυνομία, απελευθερώνουν αστυνομικά άλογα, απαλλοτριώνουν τανκς, οπλισμένοι μαύροι πάνθηρες στέκονται στο πλευρό των διαδηλωτών, για να τους προστατεύσουν από τους μπάτσους και άσπρες, μαύρες, κίτρινες γροθιές σηκώνονται μαζί · εικόνες που με τη σειρά τους προκάλεσαν τεράστιες αντιρατσιστικές πορείες αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η αφορμή της εξέγερσης ήταν η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Οι αιτίες, όμως, είναι βαθύτερες και χάνονται στις απαρχές του Αμερικανικού κράτους. Εκείνου του κράτους, δηλαδή, που αφότου διεκδίκησε την ανεξαρτησία του από τους Εγγλέζους αποίκους, επιδόθηκε σε μαζικές απαγωγές ανθρώπων από την αφρικανική ήπειρο μεταφέροντας τους στις Η.Π.Α. και αναγκάζοντας τους να ζουν ως σκλάβοι. Οι Η.Π.Α. είναι εκείνο το κράτος που απεμπόλησε τη δουλεία μέσα από έναν εμφύλιο πόλεμο -στην πραγματικότητα όχι από κάποιο «ανθρωπισμό», αλλά επειδή αυτό συνέφερε τον οικονομικά αναπτυσσόμενο αμερικανικό βορρά έναντι του αγροτικού νότου-, αλλά βρήκε ένα νέο τρόπο να την επιβάλει, πιο «μοντέρνο» και πιο «αποδεκτό». «Απελευθερώνοντας» τους σκλάβους και υπάγοντάς τους σε απόλυτη εξαθλίωση και ανέχεια. Δημιουργώντας με κάθε τρόπο ένα σύστημα αστυνομικής αυθαιρεσίας και ανείπωτης βιαιότητας εναντίον τους, καθώς και ένα δικαστικό σύστημα που τους στέλνει στη φυλακή με συνοπτικές διαδικασίες, οι Η.Π.Α. επέβαλαν ένα σύστημα εξαναγκασμένης εργασίας για τους φυλακισμένους, το οποίο στην πραγματικότητα εξασφαλίζει στον καπιταλιστικό σχηματισμό της την απλήρωτη δουλειά των έγκλειστων σκλάβων! 

Πρώτα το σύστημα τούς εξωθεί στην ανέχεια και την εξαθλίωση. Ένας ή μια μαύρος/η πληρώνεται μόλις το 70% εκείνου που πληρώνεται ένας/μια λευκός/ή με τα ίδια προσόντα στην ίδια θέση. Το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός μαύρου νοικοκυριού είναι 35.481 δολάρια, ενώ ο εθνικός μέσος όρος είναι 53.657 δολάρια. Το ποσοστό των μαύρων ανέργων είναι τουλάχιστον διπλάσιο από αυτό των λευκών. Μετά τους στερεί την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, μιας και το δικαστικό σύστημα στις Η.Π.Α. είναι ένα από τα πιο απλησίαστα οικονομικά για τον πολίτη, ενώ προφανέστατα ο ρατσισμός της εκάστοτε έδρας δεν προσπαθεί καν να κρυφτεί. Το 35% των φυλακισμένων της χώρας είναι μαύροι, ενώ 1 στους 3 Αφροαμερικάνους θα μπει κάποια στιγμή στη φυλακή. Ή απλά τους δολοφονεί. Το 40% των κρατικών δολοφονιών έχει θύματα μαύρους.

“I can’t breathe” έλεγε ο Τζορτζ Φλόιντ τα τελευταία λεπτά της ζωής του, με το γόνατο του μπάτσου στο λαιμό του. “I can’t breathe” βγήκαν να βροντοφωνάξουν χιλιάδες Αφροαμερικάνοι, μετανάστες, αλλά και εξαθλιωμένοι λευκοί. Γιατί πολύ πριν τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ κανένας τους δεν μπορούσε να αναπνεύσει μέσα στην φτώχεια, τον ρατσισμό, την καταστολή, τον φασισμό. Το αμερικανικό κράτος έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα, αυτό που ξέρουν όλα τα κράτη στον κόσμο να κάνουν καλύτερα: εξαπέλυσε ένα άνευ προηγουμένου κύμα καταστολής απέναντι στους εξεγερμένους, με τεθωρακισμένα οχήματα, την εθνοφυλακή στους δρόμους, απειλές για χρήση του ομοσπονδιακού στρατού, διακηρύξεις για εγκληματοποίηση της … antifa (!!!), ξυλοδαρμούς, πλαστικές σφαίρες, αύρες, χημικά, συλλήψεις χιλιάδων (άνω των 4.000 ως τώρα), ακόμα και δολοφονίες (5 είναι οι καταγεγραμμένες δολοφονίες ως τώρα). Και φυσικά, με μπόλικη υποκρισία, με τους ίδιους μπάτσους που τη μια μέρα, φοβισμένοι από τη μαζικότητα και την οργή των διαδηλωτών, γονάτιζαν σε ένδειξη σεβασμού προς τον δολοφονημένο Τζορτζ Φλόιντ, αλλά την επομένη «κάνουν τη δουλειά τους», ξυλοκοπώντας διαδηλωτές.

Από τις Η.Π.Α. ως την Ελλάδα το κράτος πάντα θα στέκεται στο πλευρό του κεφαλαίου υποστηρίζοντας τα συμφέροντα του. Θα επιβάλλει τις συνθήκες που ευνοούν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία του (άρα την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση μας), θα επιβάλλει την εξαθλίωση σε τμήματα του πληθυσμού, είτε αυτά είναι μειονότητες είτε μετανάστες, ώστε να εξασφαλίζει για το κεφάλαιο φτηνό εργατικό δυναμικό και θα διασφαλίζει με τις προβλέψεις του το ότι το τμήμα αυτό θα παραμένει εξαθλιωμένο και όταν τα συμφέροντα του κεφαλαίου αμφισβητούνται, θα είναι εκεί για να μας καταστέλλει, απεκδυόμενο το “δημοκρατικό του προσωπείο”.

Δε χρειάζεται πολλή φαντασία, για να κάνει κάποιος την προφανή αντιστοιχία. Αν αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα κάποιοι και κάποιες που επίσης -με ανάλογα ρητό και κτηνώδη τρόπο- δεν μπορούν να ανασάνουν, γιατί μια μπότα τούς πατάει στον λαιμό, αυτοί είναι πέρα από κάθε αμφιβολία οι πρόσφυγες και οι μετανάστ(ρι)ες. Και δεν χρειάζεται καν κάποιος να ανατρέξει σε προγενέστερα περιστατικά όπως π.χ. τις τουφεκιές που έριξαν στο ψαχνό τα αφεντικά στους μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα, όταν ζήτησαν τα χρωστούμενα δεδουλευμένα τους (για να θυμηθούμε ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό) ή τις -κυριολεκτικά- αμέτρητες καταγγελίες για βασανιστήρια και δολοφονίες από μπάτσους σε τμήματα ή στη μέση του δρόμου. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, για χιλιάδες ανθρώπους είναι «καθημερινότητα» το να είναι αποκλεισμένοι, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον σε άθλιες συνθήκες, χωρίς επαρκή πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ουσιαστικά δηλαδή σε συνθήκες που παραβιάζουν τα «ανθρώπινα δικαιώματα» (υποτίθεται “αναμφισβήτητα”, κατά τα άλλα, για τις δυτικές αστικές δημοκρατίες). Για κάποιους είναι «καθημερινότητα» το λιμενικό να τους βουλιάζει τις βάρκες μεσοπέλαγα ή να τους απαγάγουν μπάτσοι και να τους «επαναπροωθούν» παράτυπα στην Τουρκία (παραβιάζοντας και απροκάλυπτα πλέον κάθε έννοια «διεθνούς δικαίου») ή να συναντούν ένοπλες αγέλες κανίβαλων στον Έβρο. Αλλά και πέρα από τα «άτυπα» -όμως ταυτόχρονα γνωστά σε όλους- υπάρχει και το «νόμιμο», έτσι όπως περιγράφεται από τον νέο αντι-μεταναστευτικό νόμο: κατάργηση του ασύλου για ανθρωπιστικούς λόγους (με αναδρομική ισχύ), fast track διαδικασίες ασύλου με ακραία αυστηροποίηση των κριτηρίων, δημιουργία «γκρίζων ζωνών», ώστε να είναι δυνατή η απόρριψη με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ κάθε απόπειρα διεκδίκησης βαφτίζεται «μη συνεργασία με τις αρχές» και συνεπάγεται την άμεση απόρριψη του αιτήματος για άσυλο και την απέλαση. Θα έπρεπε να αρκούν αυτά, για να συνειδητοποιήσει κάποιος ότι αυτό που για τους περισσότερους από εμάς φαντάζει ζοφερή και εφιαλτική δυστοπία, για κάποιους είναι «ακόμα μια μέρα». 

Οι αόρατοι, όπως η αφροαμερικανική μειονότητα στις Η.Π.Α., είναι εκείνοι που προορίζονται από το κράτος μόνο για ένα πράγμα: φτηνά εργατικά χέρια. Είναι στο χέρι μας να προσπεράσουμε τις τεχνίτες διαχωριστικές γραμμές βάσει φυλής, φύλου, εθνικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού, προσανατολισμού φύλου, ηλικίας κ.α. που δημιουργούνται και εμποτίζονται στην κοινωνική βάση από την κυριαρχία, για να τη διασπούν και να διεκδικήσουμε τον χώρο… να αναπνεύσουμε.

Να φροντίσουμε η ρωγμή που άνοιξε στην καρδιά του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος από τους χιλιάδες εξεγερμένους να γιγαντωθεί σε διεθνή κλίμακα. Να συνολικοποιήσουμε κάθε επιμέρους άρνηση του υπάρχοντος νοσηρού συστήματος υπό έναν κεντρικό στρατηγικό άξονα για την επαναστατική ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού, για τη διάνοιξη του συλλογικού δρόμου για την καθολική ανθρώπινη χειραφέτηση και τη γενικευμένη κοινωνική αυτοδιεύθυνση. 

Όποιος δε θέλει να είναι το αμόνι, πρέπει να γίνει το σφυρί!

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΜΟΡΙΑ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΜΕ

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΣ ΤΑΞΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΡΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ:
ΣΑΒΒΑΤΟ 13/6, 17:00, ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)
libertasalonica.wordpress.com
lib_thess@hotmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on June 10, 2020 by in Ανακοινώσεις and tagged , , , .

Member of The Internet Defense League

%d bloggers like this: