Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Ημερολόγια Καραντίνας #5

Δευτέρα 4/5/2020

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην 7η εβδομάδα της καραντίνας, με την κυβέρνηση να έχει δρομολογήσει τη σταδιακή άρση ων μέτρων προστασίας, για λόγους…. καθαρά υγειονομικούς φυσικά!

~Στο διάγγελμα του τη Δευτέρα 27/4, ο “καλύτερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης” (!) μας “ενημέρωσε” για τους “λόγους” που το άνοιγμα των επιχειρήσεων αποτελεί σήμερα μία “ασφαλή” επιλογή, μία επιλογή που υποτίθεται ότι δε γίνεται απλά και μόνο για να επανεκκινήσει η οικονομία, για να μη ζημιωθούν άλλο τα αφεντικά μας, δηλαδή. “Καθώς περιορίσαμε το πρώτο κύμα του ιού, είμαστε πια έτοιμοι να περάσουμε στη δεύτερη φάση του σχεδίου μας, στη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων, καθώς σήμερα είμαστε πιο έτοιμοι από ότι πριν 3 μήνες”, μας είπε. Τέλεια! Ας δούμε… τι έχει αλλάξει και “είμαστε πιο έτοιμοι” τώρα;;; Με τα λόγια του ίδιου του Κούλη:
1/ “μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ άρα να εντοπίζουμε γρηγορότερα πιθανές νέες εστίες του ιού
2/ “η Πολιτική Προστασία ενισχύεται κι άλλο, για να μπορεί να ιχνηλατεί επαφές γρήγορα και αποτελεσματικά
3/ “τα νοσοκομεία μας διαθέτουν περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Περισσότερο και καλύτερο εξοπλισμό. Μεγαλύτερη εμπειρία. Και καλύτερη οργάνωση.
4/ “Διαθέτουμε, ωστόσο, και δύο ακόμα συμμάχους: Τον καλό καιρό, που θα μας επιτρέπει να περνάμε περισσότερο χρόνο έξω.”
5/ “Και, το σημαντικότερο, ευαισθητοποιημένους και ενημερωμένους πολίτες που γνωρίζουν, πλέον, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν

~Μάλιστα. Ας ξαναδούμε τους “λόγους” τώρα, με έναν κάποιο σχολιασμό:
1/ “μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ άρα να εντοπίζουμε γρηγορότερα πιθανές νέες εστίες του ιού
Πέρα από την διακήρυξη του πρωθυπουργού, μέσα σε λίγες μέρες ξεπήδησαν επίσης αρκετά άρθρα (ναι, αυτά τα “άρθρα” που τόσο πηγαία ξεπηδάν μετά τα 41 εκατομμύρια € που εντελώς τυχαία χάρισε η κυβέρνηση στα κανάλια) που προανήγγειλαν υποτιθέμενα “μαζικά τεστ” σε συμπτωματικούς πολίτες. Βέβαια, χωρίς να θέλουμε να χαλάσουμε το κλίμα (!) οι διακηρύξεις αυτές συνοδεύονται από 0 (μηδέν) πραγματικές κινήσεις. Καμία απολύτως κατεύθυνση για μαζικά τεστ δεν έχει δοθεί και επιτρέψτε μας να υποθέσουμε ότι ούτε και θα δοθεί. Καμία προμήθεια τεστ δεν έχει γίνει. Με λίγα λόγια η λογική εδώ είναι απλή: δε χρειάζεται να κάνω κάτι, μπορώ απλά να πω ότι θα το κάνω… ποιος θα το ψάξει άλλωστε;
2/ “η Πολιτική Προστασία ενισχύεται κι άλλο, για να μπορεί να ιχνηλατεί επαφές γρήγορα και αποτελεσματικά
Μάλιστα. Αυτό ισχύει. Η πολιτική προστασία, οι μπάτσοι και όλα τα άλλα κατασταλτικά σώματα έχουν ενισχυθεί. Επιτρέψτε μας όμως να συνεχίζουμε, ανοήτως ίσως, να πιστεύουμε ότι την μάχη με την πανδημία την δίνουν οι γιατροί και το λοιπό υγειονομικό προσωπικό και όχι τα παιδιά του Χαρδαλιά, τα περιπολικά, τα ελικόπτερα και τα drones. Το γιατί λοιπόν η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας δεν έχει και κάποιο ιδιαίτερο νόημα ως “λόγος” που μπορούμε πια να άρουμε τα μέτρα προστασίας, κρίνουμε ότι δε χρειάζεται καν να το αναλύσουμε.
3/ “τα νοσοκομεία μας διαθέτουν περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Περισσότερο και καλύτερο εξοπλισμό. Μεγαλύτερη εμπειρία. Και καλύτερη οργάνωση
Να πούμε κάτι εδώ: Το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων μας, ναι, έχει μεγαλύτερη εμπειρία. Μια εμπειρία που κέρδισε μέσα από δυο μήνες μάχης με τον ιό, χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας από το κράτος και χωρίς σοβαρές κατευθύνσεις από τον ΕΟΔΥ. Μας συγχωρείτε λοιπόν, αλλά όχι, η εμπειρία αυτή δεν είναι δικό σας έργο. Κατά τα άλλα, θέλει ο αγαπητός κύριος πρωθυπουργός να μας δώσει ίσως κάποια πραγματικά στοιχεία για το “περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;” Για τον “περισσότερο και καλύτερο εξοπλισμό;”. Πόσες προσλήψεις γιατρών κάνατε, Κούλη μου, και “ενισχύθηκε το ΕΣΥ”;! Πόσες ΜΕΘ φτιάξατε;! Να πούμε ότι οι ίδιοι υγειονομικοί υπάλληλοι, αυτοί που όντως δίνουν τη μάχη, παρουσιάζουν μία λίιιιγο διαφορετική εικόνα…
4/ “Διαθέτουμε, ωστόσο, και δύο ακόμα συμμάχους: Τον καλό καιρό, που θα μας επιτρέπει να περνάμε περισσότερο χρόνο έξω.”
Αυτό όντως ισχύει. Επίσης όμως, θα μας επιτρέψετε να μην ευχαριστήσουμε τον Κούλη για τον καιρό. Κατά τα άλλα μία μόνο απορία έχουμε: ο καλός καιρός είναι φυσικά αιτία να αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας. Με ποιον ακριβώς τρόπο, όμως, συνηγορεί αυτό στο να γυρίσουμε στις δουλειές μας; Εκτός κι αν κάπου μπερδευόμαστε, όλες και όλοι εμείς που τώρα καλούμαστε να επιστρέψουμε στη δουλειά… δουλεύοντας παρά ταύτα σε κλειστούς χώρους! Αδυνατούμε λοιπόν να κατανοήσουμε πως η αλλαγή του καιρού και το γεγονός ότι αυτός μας επιτρέπει να περνάμε χρόνο έξω, οδηγεί στο να μας στείλουν να στοιβαχτούμε… μέσα (!) γιατί η τσέπη του αφεντικού μας δεν αντέχει άλλο.
5/ “Και, το σημαντικότερο, ευαισθητοποιημένους και ενημερωμένους πολίτες που γνωρίζουν, πλέον, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν
Ωπ! Αυτό έχει ενδιαφέρον. Δηλαδή οι “ανεύθυνοι πολίτες” του χθες που μαζεύονταν σε πάρκα ή τολμούσαν να βγουν για τρέξιμο στην παραλία, ΑΥΤΟΙ που θα έφταιγαν για ότι συμβεί γιατί ΑΥΤΟΙ και μόνο ΑΥΤΟΙ έχουν την ευθύνη, όπως μας έλεγαν όλο το 24ωρο τα κανάλια, ΑΥΤΟΙ που ήταν τόσο ανίκανοι να τηρήσουν τα μέτρα από πραγματικό ενδιαφέρον για τη ζωή του συνανθρώπου τους και έπρεπε να έρθει το “καλό” κράτος να τους επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας για να το κάνουν (!)… ΑΥΤΟΙ λοιπόν, μέσα σε μια μέρα, γίνανε “ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι” και είναι πια ικανοί να τηρούν τα μέτρα! Μάλιστα…

~Μετά από την ανάλυση των “λόγων” λοιπόν για τους οποίους είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στα εργασιακά μας κάτεργα, θα μας επιτρέψει ο “υπεύθυνος” κύριος Κούλης και η παρέα του να διατηρούμε την επιφύλαξη για το κατά πόσο η αλλαγή πολιτικής έγινε για οποιονδήποτε άλλο λόγο πέρα από τον εξής έναν: τα αφεντικά μας θέλουν να επιστρέψουμε στη δουλειά για “να μην κλείσουν” οι επιχειρήσεις. Για “να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις” λοιπόν, το κράτος σου λέει ότι αρκετά σε προστάτευσε, τώρα ήρθε η ώρα να γυρίσεις στη δουλειά γιατί προτεραιότητα αποτελεί το καλό της οικονομίας, γιατί εντάξει μωρέ, αν είναι να χάσει το αφεντικό σου λεφτά, άντε τράβα να κολλήσεις. Δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε, άλλωστε, την ξεδιάντροπη οδηγία που συνοδεύει την σταδιακή άρση των μέτρων: “Αυστηρή σύσταση για περιορισμένη κυκλοφορία σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους από τις 12 μμ ως τις 6 πμ”! για να το πούμε πιο απλά δηλαδή: ο ιός “δεν κολλάει” όταν πας να σκοτωθείς ένα 8ωρο στη δουλειά για να βγάλει λεφτά το αφεντικό σου, αλλά κολλάει άμα κάνει οτιδήποτε που δεν έχει ως άξονα το κέρδος τους. Μάλιστα.
Στο ίδιο κλίμα θα θέλαμε να σχολιάσουμε ότι η “σταδιακή άρση των μέτρων” μάλλον δεν ισχύει για όλες και όλους σε αυτή τη χώρα! Με ανεκδιήγητη ανακοίνωση της με (μεταξύ άλλων, ασύντακτο) τίτλο “Ενημερωτικό για μέτρα προστασίας και κυκλοφορία εκτός δομών φιλοξενίας” η Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, μας “ενημερώνει” ότι οι μετανάστες που ζουν σε καταυλισμούς δε θα είναι ελεύθεροι να κυκλοφορήσουν ως και τις 10/5, παρά μόνο από τις ώρες 07:00–19:00! Γιατί; Έτσι!

~Και σα να μην έφτανε αυτό, καγχάζοντας είδαμε τους ίδιους ακριβώς ανθρώπους που πριν λίγες μέρες προκειμένου να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι επαρκής μάσκες δεν υπήρχαν, μας έλεγαν ότι οι μάσκες όχι μόνο δεν είναι αναγκαίες αλλά είναι και επικίνδυνες, να μας λεν τώρα … ότι είναι υποχρεωτικές! Ας μεταφέρουμε αυτούσια τα λόγια του “όσιου” κυρίου Τσιόδρα όπως αυτά δημοσιεύθηκαν στις 9/4 στον ΣΚΑΙ: “Όχι” στη χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης λέει η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Δήλωσε μάλιστα ότι ο παραπάνω εξοπλισμός μπορεί να αποβεί περισσότερο βλαπτικός παρά ωφέλιμος για τους πολίτες, ενώ για τις μάσκες με βαλβίδα ανέφερε απερίφραστα ότι μπορεί να είναι επικίνδυνες”. Μάλιστα. Ένα μήνα μετά λοιπόν, οι ίδιοι άνθρωποι που μπροστά στο αίτημα μας για δωρεάν μάσκες μας έλεγαν ότι είναι επικίνδυνες, μας λεν τώρα ότι όχι μόνο είναι αναγκαίες, αλλά και υποχρεωτικές… Χωρίς ντροπή. Χωρίς κάποια εξήγηση. Τι άλλαξε; Το ίδιο πράγμα που πάντα υπάρχει πίσω από τέτοιου τύπου “αλλαγές”: κάποιος φίλος του Κούλη βρήκε ευκαιρία να κονομήσει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για τον επιχειρηματία Αχιλλέα Νταβέλη, ο οποίος δραστηριοποιείται σε επιχειρήσεις ιατρικής αποκατάστασης με την εταιρεία Animus (κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας Animus και ιδιωτική κλινική Animus- Κυανός Σταυρός). Μέσα στην καραντίνα, λοιπόν, ο εν λόγω επιχειρηματίας αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητες του στην κατασκευή μασκών, και έτσι το πρώτο ελληνικό εργοστάσιο κατασκευής μασκών ξεπήδησε στη Λάρισα. Εντελώς τυχαία ο κος Νταβέλης φυσικά είναι προσωπικός φίλος του Κούλη. Και εντελώς τυχαία τα εγκαίνια του πολύ-ιατρείου της Animus τα έκανε η Ντόρα. Και εντελώς τυχαία, όπως είπε ο ίδιος ο Νταβέλης στις 27/4 (ταιριαστό όνομα, την αλήθεια μας να την πούμε!) το εργοστάσιο έγινε με “ενδιαφέρον του ιδίου του Έλληνα πρωθυπουργού”. Και εντελώς τυχαία μόλις ο φίλος του Κούλη φτιάχνει το εργοστάσιο, οι μάσκες γίνονται υποχρεωτικές! Πρέπει άραγε να πούμε κάτι παραπάνω;
Θα πούμε μόνο το εξής, έτσι γιατί πάντα μας αρέσει να υπογραμμίζουμε αυτές τις μικρές καθημερινές ιστορίες αριστείας: ο αξιοσέβαστος Έλλην επιχειρηματίας, κος Νταβέλης έχει στη πλάτη του καταδίκη 30 μηνών για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, με χρήση και απάτης κατ’ εξακολούθηση, καθώς εξανάγκαζε τους εργαζομένους του κέντρου να πιστώνουν σε ονόματα ασθενών φυσικοθεραπείες, τις οποίες πληρώνονταν από το κράτος, χωρίς φυσικά οι ασθενείς ποτέ να τις έχουν κάνει! Όπου ακούς αριστεία, πρόσεχε τις τσέπες σου.
Τέλος, κάτι χωρίς ίχνος ειρωνικού χιούμορ καθώς το ρατσιστικό δηλητήριο που η κυβέρνηση μοιράζει απλόχερα μας προκαλεί μόνο ατόφια οργή. Στο “Ενημερωτικό για μέτρα προστασίας και κυκλοφορία εκτός δομών φιλοξενίας” η Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο αποφασίζει και διατάζει (!) ότι παρότι η μάσκα είναι υποχρεωτική σε συγκεκριμένους χώρους για τους Έλληνες πολίτες, είναι υποχρεωτική σε κάθε κλειστό χώρο (!) για τους (μιαρούς απ’ ότι φαίνεται) μετανάστες!
Και δεν περιορίζεται εκεί! Σε μία ανακοίνωση που αφορά τον κορονοϊό και τα υποτιθέμενα μέτρα προστασίας από αυτόν… φροντίζει να “ενημερώσει” τους μετανάστες ότι η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς ”δεν είναι ΔΩΡΕΑΝ και θα πρέπει να γίνεται καταβολή του αντίστοιχου αντιτίμου-εισιτηρίου” γιατί αλλιώς ”θα υπάρχουν οι ανάλογες κυρώσεις”. Δηλαδή, τι άλλο αξίζει να πει κάποιος σ’ αυτούς τους σκατόψυχους πέραν του: το πρόβλημα είστε εσείς, ξεφτίλες ρατσιστές!!!

~Και για να κλείσουμε το μεγαλύτερο φιάσκο της εβδομάδας που τιτλοφορείται “υποχρεωτική χρήση μάσκας” δε θα μπορούσαμε παρά να γελάσουμε ελαφρά με τη φάτσα του ανεκδιήγητου Άδωνη Γεωργιάδη μπροστά στην αυθάδη ερώτηση δημοσιογράφου “εφόσον έχει γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και μάλιστα υπάρχει και πρόστιμο, μήπως θα ήταν μια καλή ιδέα να τις δίνεται δωρεάν στο κόσμο όπως κάνει το Βέλγιο;” Δεν ξέρουμε αν η έκπληξη στην φάτσα του για την “δημοσιογραφική αναίδεια” ή η γελοιωδέστατη απάντηση του (= καμία απάντηση απολύτως), ότι δηλαδή “Τo Βέλγιο δεν δίνει δωρεάν μάσκες. Το Βέλγιο μοίρασε 15 εκατομμύρια μάσκες” (!!!) μας προκαλούν πιο πολύ γέλιο.
Ο αξιοσέβαστος κύριος Γεωργιάδης, άλλωστε, δεν παύει να μας εκπλήσσει (δίνοντας στην λέξη ”πάτος” όλο και…. βαθύτερο νόημα) με τις συνεχείς του προσπάθειες να μας πείσει ότι είναι η “πιο πιστή βρωμερή σαρανταποδαρούσα” του αρχηγού, μη διστάζοντας να βγει ακόμα και να διαφημίζει τις μάσκες φίλων και γνωστών του Κούλη από τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ναι, τις μάσκες που κανονικά θα έπρεπε να μας παρέχονται δωρεάν!). Τις λιγουρεύεστε;;;

~Αλλά το τεράστιο σκάνδαλο με τις μάσκες δεν ήταν η μόνη καινούρια ευκαιρία για κονόμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε και τα 739.000 € που είναι η ανάθεση που έδωσε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, μέσω 3 συμβάσεων που υπογράφηκαν για την απολύμανση, την απεντόμωση, τη μυοκτονία και την προμήθεια ειδών καθαρισμού και ατομικής υγιεινής για τις φυλακές. Και φυσικά η δουλειά δόθηκε με “απευθείας ανάθεση” όπως πάντα. Εντελώς τυχαία οι δύο εταιρίες που πήραν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό… δεν παρείχαν τέτοιες υπηρεσίες ως χθες ή δεν υπήρχαν καν! Συγκεκριμένα η μία εταιρία άλλαξε τους καταστατικούς σκοπούς της κυριολεκτικά ακριβώς πριν την εν λόγω ανάθεση, ενώ η δεύτερη… ιδρύθηκε ακριβώς πριν! Αριστεία μέιντ ιν γκρίς.

~Μία από τις πιο απίστευτες ειδήσεις της εβδομάδας ήταν το γεγονός ότι η κυβέρνηση “κόβει” τις υπερωρίες των νοσοκομειακών γιατρών! Ναι, ναι… των “ηρώων” που μας κάλεσε η Μαρέβα να χειροκροτήσουμε από τα μπαλκόνια μας! Ας θέσουμε, πρώτα, το πλαίσιο: ο νόμος 4351/2015 θέτει πλαφόν στις πληρωμές των εφημεριών, υπολογίζει, δηλαδή, συγκεκριμένο αριθμό υπερωριών για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Όταν ο αριθμός αυτός ξεπερνιέται, προβλέπει ότι θα τους πληρώνει μέχρι το 9% της υπέρβασης των εφημεριών που έχει υπολογίσει. Με την πανδημία και συγκεκριμένα με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας (16/4/2020) το ποσοστό αυτό αυξήθηκε για το τετράμηνο Μαρτίου-Ιουνίου στο 15%. Και το νέο ποσοστό όμως δε φτάνει, όπως λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί. Άρα για να το πούμε απλά: την ίδια στιγμή που ο Κούλης μας λέει στο διάγγελμα του ότι “τα νοσοκομεία μας διαθέτουν περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό”, τελικά ίσως…. τα νοσοκομεία να ΜΗΝ (!) “διαθέτουν περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό”. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι υπάρχοντες γιατροί χρειάζεται να κάνουν πιο πολλές εφημερίες από ότι ο ίδιος ο νόμος (ο δικός τους νόμος, που άλλαξαν τον Απρίλιο!) ορίζει ότι θα έπρεπε να κάνουν! Φυσικά η λύση “αποδείχτηκε” απλή: σε βάζω να κάνεις πιο πολλές εφημερίες γιατί ΔΕΝ έχω προσλάβει αρκετούς γιατρούς; Ωραία, δε σου τις πληρώνω! Και ούτε γάτα, ούτε ζημιά!

~Κλείνοντας, θέλουμε για ακόμα μία φορά να ευχαριστήσουμε τους αστυνομικούς υπαλλήλους, αυτούς τους άγρυπνους φρουρούς στο πλευρό των πολιτών! Και αυτή η βδομάδα είχε το ευτράπελο της, όπως και όλες οι προηγούμενες, αλλά αυτή τη φορά το περιστατικό δεν περιορίζεται σε εξωφρενικά και απολύτως αδικαιολόγητα πρόστιμα ή τους γνωστούς σε όλους μας τραμπουκισμούς – “μεμονωμένα περιστατικά”. Στις 27/4 αυτοκίνητο “επισήμου” περνά με κόκκινο το φανάρι στη συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου και Ξενίας, στην Αθήνα, θέτοντας σε τεράστιο κίνδυνο μηχανάκι το οποίο την ώρα εκείνη περνούσε… με πράσινο! Ο “επίσημος” που πέρασε το φανάρι με κόκκινο… απλά πατάει γκάζι και εξαφανίζεται. Μένει όμως πίσω στο σημείο η φρουρά του κυρίου. Τι κάνει; Μια ωραιότατη δημοκρατικότατη λαβή που θύμιζε αρχαιοελληνική πάλη και οδηγεί το δύσμοιρο οδηγό φαρδύ πλατύ στο οδόστρωμα -αφού πρώτα κόντεψαν να τον σκοτώσουν ε;-, η οποία συνοδεύεται από διαφόρων τύπων χτυπήματα και φυσικά τους καθιερωμένους τραμπουκισμούς σε όποιον περαστικό τολμάει να αντιδράσει. Το όλο περιστατικό –”μεμονωμένο” βεβαίως!- καταγράφεται σε κάμερα. Λίγες μέρες αργότερα μαθεύεται ποιος είναι ο περίφημος “επίσημος”: πρόκειται για τον 40χρονο διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη, γιο της αδελφής του πρωθυπουργού, Κατερίνας Μητσοτάκη! Και κάπου εδώ κάποιος θα υπέθετε ότι κάποιος θα απολογηθεί… αλλά όχι! Με ανακοίνωση του Υπουργείου “Προστασίας” του πολίτη -στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλλον Υπουργείο Προστασίας της φαμίλιας του Κούλη (και είναι και μεγάλη γαμώτο!)- αναφέρει: “Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία το περιστατικό αφορά σε συμπλοκή αστυνομικού με δικυκλιστή. Κατά τη διαδικασία ελέγχου προέκυψε η συμπλοκή. Ούτε συνοδεία, ούτε συνοδοί.” Και πάλι… ούτε γάτα, ούτε ζημιά!
Να πούμε εδώ ότι εντάξει ρε παιδιά εκεί στα κανάλια, καταλαβαίνουμε ότι 41 εκατομμύρια € έχετε πάρει συνολικά από την κυβέρνηση στη ζούλα εν μέσω πανδημίας και πρέπει κάπως να ξεπληρώσετε την εκδούλευση… αλλά μήπως το να βγαίνετε την επόμενη μέρα από αυτή την αδιανόητη -και καθόλου μεμονωμένη- χυδαιότητα με ρεπορτάζ με τίτλο “ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΝΤ1! Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε με κόκκινο” είναι λιγουλάκι… ξεδιάντροπα ηλίθιο; Να, κάτι τέτοια πάτε και κάνετε και στο τέλος θα καταφέρεται να “ξεπλύνετε” τόσο τους αρλεκίνους του ΣΥΡΙΖΑ, που θα βρεθούν κάποιοι να τους ξαναψηφίσουν! (είναι γνωστό άλλωστε ότι η μνήμη του Έλληνα κονταροχτυπιέται με αυτή του χρυσόψαρου)

~Κανονικά όμως συνεχίστηκε και η τακτική να περνάν σημαντικότατα νομοσχέδια εν μέσω πανδημίας, εκμεταλλευόμενοι την απαγόρευση κυκλοφορίας που οι ίδιοι επέβαλαν, για λόγους που μόνοι υγειονομικοί -στην ουσία- δεν είναι. Μετά την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, κράτος και κεφάλαιο εκμεταλλεύονται την πανδημία για να επιτεθούν και στη φύση, με το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη με τίτλο ”εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας” (πείτε αλήθεια, με το που διαβάσατε τον τίτλο, δεν σφίχτηκε απευθείας το στομάχι σας;!…). Το εν λόγω νομοσχέδιο περνάει προς ψήφιση, στη ζούλα, την Τρίτη 5 Μαΐου. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της καταστροφικής φύσης του νομοσχεδίου είναι: Καταργεί την ουσία των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 προωθώντας μέχρι και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις πετρελαίου σε περιοχές προστασίας της φύσης. Επιτρέπει την ανεξέλεγκτη έρευνα για εξορύξεις υδρογονανθράκων. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ). Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.
Τέλος, έτσι για κερασάκι στην τούρτα, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση ”επιβραβεύει” τα στελέχη της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων με αύξηση στο μισθό τους από 4.600 σε 8.314 € το μήνα!! Εκσυγχρονισμός, λοιπόν!

~Στον αντίποδα όλων των παραπάνω η βδομάδα αυτή έδειξε ότι μάλλον (!) δεν εμπιστεύονται τόσο οι πολίτες την “πολιτεία” όσο ήθελε να μας πείσει λέγοντας και ξαναλέγοντας το ο Κούλης στο διάγγελμα του. Η δεύτερη πανελλαδική μέρα για την υγεία που είχε οριστεί από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος για τις 28/4, είχε μεγάλη συμμετοχή, με συγκεντρώσεις να λαμβάνουν χώρα σε προαυλίους χώρους νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα. Τα αιτήματα αφορούν την μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προσλήψεις για την στελέχωση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, μέτρα και μέσα προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των υγειονομικών, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα. Αλλά και οι πρωτομαγιάτικες πορείες είχαν εντυπωσιακή προσέλευση, με σωματεία και πολιτικές συλλογικότητες να πορεύονται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, με τήρηση παράλληλα των μέτρων προστασίας, παρά την ανεκδιήγητη πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει την πρωτομαγιά… στις 9/5, που εντελώς τυχαία είναι και Σάββατο!

~Αν μας επιτρέπετε, στο σημείο αυτό, να απευθύνουμε και μια ερώτηση προς όλους τους απαισιόδοξους και απογοητευμένους που τόσα χρόνια επιμένουν να λένε ότι οι πορείες και οι διαδηλώσεις δεν έχουν νόημα και είναι μάταιες και τα λοιπά γνωστά: αν ισχύει αυτό, αν οι αντιδράσεις της κοινωνικής βάσης είναι τόσο ακίνδυνες για την εξουσία, τότε γιατί ρε παιδιά η κυβέρνηση εν μέσω καραντίνας (εν μέσω δηλαδή μιας συνθήκης που απαγορεύει/αποτρέπει τον κόσμο από το να βγει στο δρόμο) έχει βαλθεί να προλάβει να περάσει όσο πιο πολλά αντεργατικά/ αντικοινωνικά μέτρα προλαβαίνει;! Γιατί τους ήρθε τώρα αυτός ο οίστρος;! Ας πούμε απλά ότι όχι, δεν τους έπιασε τυχαία οίστρος… τους έπιασε φόβος για τις κοινωνικές αντιστάσεις που καθόλου, μα καθόλου ακίνδυνες δεν είναι για το κράτος και το κεφάλαιο.

~Ετσι… για το κλείσιμο θέλουμε απλά να παραθέσουμε την απάντηση του Τσιόδρα στην ερώτηση γιατί η Γερμανία δεν ανοίγει τα σχολεία. Η απάντηση;
“Η Γερμανία αναβάλλει το άνοιγμα των σχολείων επειδή δεν έχει την οργάνωση και την ποσότητα των στοιχείων που έχουμε εμείς”. Ναι, η Γερμανία. Ναι, απ’ την Ελλάδα. Αυτό ακριβώς… τίποτα άλλο!


Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

email: lib_thess@hotmail.com
blog: libertasalonica.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on May 4, 2020 by in Ενημερώσεις, Κείμενα, Μπροσούρες.

Member of The Internet Defense League

%d bloggers like this: