Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Αντιπολεμική-διεθνιστική πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες και τις μετανάστριες | Πέμπτη 5/3, 18:00 στην Καμάρα

Αλληλεγγύη στους μετανάστες και τις μετανάστριες. Να βάλουμε τέλος στην «Ευρώπη-Φρούριο».

Παραφράζοντας τα λόγια του Ιταλού κομμουνιστή Αντόνιο Γκράμσι, όσο ο νέος κόσμος της πανανθρώπινης κοινωνικής χειραφέτησης και της γενικευμένης αυτοδιεύθυνσης πασχίζει ακόμα, μέσω των αδιάκοπων προσπαθειών των υποτελών στρωμάτων, να γεννηθεί μέσα από τη διάλυση του παλιού, του παρηκμασμένου και χρεοκοπημένου κόσμου της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας, τόσο θα συνεχίζουμε να διαβιούμε στην εποχή των τεράτων. Όλα τα κοινωνικά δεινά έχουν υλικές γενεσιουργούς αιτίες, οι οποίες μπορούν να αναζητηθούν στις ρίζες του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Ο καπιταλισμός είναι το σύστημα των ταξικών αντιθέσεων και των κοινωνικών ανισοτήτων που απορρέουν από την ιδιωτική κατοχή των μέσων παραγωγής από μια χούφτα παρασιτικών κεφαλαιοκρατών, οι οποίοι υποστηρίζονται από τους εκάστοτε κρατικούς μηχανισμούς, καθώς και από μία σειρά μέσων επιβολής της κυρίαρχης ιδεολογίας και νοοτροπίας που βρίσκονται στη στενή δούλεψή τους (βλ. θεσμική εκπαίδευση, εκκλησία, καθεστωτικά ΜΜΕ κ.α.). Αυτό το αδηφάγο σύστημα εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το οποίο διέπεται από τον ακόρεστο ανταγωνισμό, την εξατομίκευση και την εξασφάλιση του ιδιωτικού κέρδους μέσω της αναπαραγωγής του κεφαλαίου υφαρπάζοντας την υπεραξία του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, παράγει φτώχεια, ανέχεια, εξαθλίωση, πολέμους και προσφυγιά.

Τις τελευταίες μέρες καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα, παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα στα νησιά του Αιγαίου και στα σύνορα του Έβρου. Χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα του Έβρου, περικυκλωμένοι από Έλληνες και Τούρκους μπάτσους και στρατιώτες, πνιγμένοι στα χημικά, αντιμέτωποι με αύρες και πραγματικά πυρά, τα οποία προς στιγμήν ρίχνονται στον αέρα. Όσοι καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα απάγονται από τις ελληνικές αρχές και από παρακρατικά στοιχεία (βλ. βανάκια χωρίς πινακίδες) και μεταφέρονται σε αστυνομικά τμήματα. Στη Λέσβο και στη Χίο εκτυλίσσονται αντιμεταναστευτικά πογκρόμ από «αγανακτισμένους» κατοίκους που υποστηρίζονται ανοιχτά από εθνικιστικές ομαδοποιήσεις και τοπικούς παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, (εντελώς “τυχαία”…) ο ελληνικός στρατός πρόκειται να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με βολές σε περιοχές όπου βρίσκονται ή διέρχονται μετανάστες.

Το καζάνι βράζει… Στο επίκεντρο της ανηλεούς βαρβαρότητας βρίσκονται οι κατατρεγμένοι αυτού του κόσμου, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι οποίοι αναζητούν απελπισμένα μια καλύτερη μοίρα για αυτούς και τις οικογένειές τους. Έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της ραγδαίας οικονομικής εξαθλίωσης. Η αντιμετώπιση, όμως, που βρίσκουν από τον δυτικό καπιταλισμό και τα κράτη του είναι ο παραγκωνισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός, ο εγκλωβισμός και ο ρατσισμός.

Τα καθεστωτικά ΜΜΕ, υπό την πλήρη καθοδήγηση της αστικής τάξης και της κυβέρνησης, αναπαράγουν το αφήγημα της αθρόας εισβολής παράτυπων μεταναστών, ανάγοντας το ζήτημα σε υποτιθέμενη απειλή της εθνικής κυριαρχίας του ελληνικού κράτους. Σε μια προσπάθεια πλήρους αποποίησης των ευθυνών τους, οι κυρίαρχοι και τα υποτακτικά σε αυτούς προπαγανδιστικά μέσα επιχειρούν να διασπείρουν τον ρατσισμό και να αναθερμάνουν τα συντηρητικά και εθνικιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας. Για ακόμα μία φορά οι ισχυροί και οι προνομιούχοι επιτίθενται στους παρίες και τους αδύναμους, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη, ενδυναμώνοντας τον σοβινισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό.

Το ψάρι όμως μυρίζει από το κεφάλι. Ας δούμε, λοιπόν, μέσα από μία νηφάλια, ταξική σκοπιά ποιοι είναι οι υπεύθυνοι και ποιοι είναι αυτοί που τόσο κυνικά παριστάνουν τους ανήξερους… Στην αποκαλούμενη μεταναστευτική κρίση οι δήμιοι και οι στενοί συνεργάτες τους προσπαθούν συστηματικά να ενοχοποιήσουν τα ίδια τα θύματα, στιγματίζοντάς τους στη δημόσια σφαίρα ως υπαίτιους για την υπονόμευση των εργασιακών όρων και προοπτικών, καθώς και για την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των ντόπιων πληθυσμών. Κουμάντο στην κοινωνική ζωή, όμως, κάνουν στην πραγματικότητα οι κατέχοντες οικονομική και πολιτική εξουσία, οι προνομιούχοι και οι στυλοβάτες του καπιταλιστικού συστήματος.

Αρχικά, το ΝΑΤΟ, η ιμπεριαλιστική, διακρατική, στρατιωτική ένωση μέλη της οποίας είναι η Ελλάδα και η Τουρκία, ευθύνεται για μία σειρά στρατιωτικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική. Αυτές οι πολεμικές επεμβάσεις αποσκοπούν στην αναδιάταξη της γεωπολιτικής σκακιέρας, μέσα από την αναδιανομή των ενεργειακών πόρων και των ροών διαμετακόμισης της ενέργειας, τη διάνοιξη νέων αγορών και επιχειρηματικών ευκαιριών δια της ακόρεστης εκμετάλλευσης των πρώτων υλών και των εργατικών χεριών των περιοχών που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Φυσικά, πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι όπου υπάρχουν εμπόλεμα μέτωπα, αλλά και πολεμικές προετοιμασίες, οι οπλοβιομηχανίες πλουτίζουν για τα καλά εξοπλίζοντας τα εκάστοτε κράτη. Ακόμη, μετά από την περίοδο της γενικευμένης καταστροφής (που συνοδεύει πάντοτε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο), η οποία πρόκειται να καταστρέψει τόσο τμήματα του σταθερού (μέσα παραγωγής) όσο και του μεταβλητού (εργάτες/εργάτριες) κεφαλαίου, έπεται πάντα μια περίοδος αναπτυξιακής ανασυγκρότησης του κεφαλαίου, έστω και αν αυτή υλοποιείται πάνω σε συντρίμμια και πτώματα. Αυτός είναι ο πιο δοκιμασμένος τρόπος που διαθέτει το κεφάλαιο, για να ξεπερνά τις παρουσιαζόμενες δομικές κρίσεις του καπιταλισμού. Το ελληνικό κράτος παρέχει διαχρονικά εκδούλευση στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, την οποία επικύρωσε και πρόσφατα, με ακόμα πιο εμφατικό τρόπο, μέσα από την ελληνο-αμερικανική συμφωνία αναβάθμισης των ήδη υπαρχουσών ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα, προοπτικής δημιουργίας νέων βάσεων, αλλά και αορίστου χρόνου χρήσης όλων των ΝΑΤΟϊκών εγκαταστάσεων στην ελλαδική επικράτεια. Οι τεταμένοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης έχουν μετατρέψει την ελλαδική επικράτεια σε μια απέραντη αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή βάση. Η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» απέπλευσε από το λιμάνι της Τουλόν, για να συνοδεύσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» στα στενά του Ορμούζ, για να περιπολεί τον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν με τις κάννες στραμμένες προς το Ιράν. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δήλωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει στρατεύματά της στη Λιβύη για την “αποτακατάσταση της τάξης” στη μαινόμενη εμφύλια διαμάχη μεταξύ του επίσημου καθεστώτος του ισλαμιστή πρωθυπουργού, Φαγέζ αλ Σαράζ, και του αμερικανοκίνητου στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ηγείται του Εθνικού Λιβυκού Στρατού. Παράλληλα, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2020 πρόκειται να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη ΝΑΤΟϊκή άσκηση των τελευταίων 25 ετών, η οποία θα επονομάζεται «Defender of Europe 20» και θα εκτείνεται στο μήκος των ρωσικών συνοριογραμμών, αλλά και σε χώρες που φιλοξενούν μείζονες διοικήσεις των Αμερικανο-Νατοϊκών. 37.500 ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες θα συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη άσκηση (20.000 από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ και 9000 Αμερικανοί στρατιώτες που στρατοπεδεύουν στην Ευρώπη !). Ιδού, λοιπόν, με απτά στοιχεία, πώς το ΝΑΤΟ είναι μπλεγμένο σε τόσους πολέμους που γεννούν καταστροφή και ξεριζωμό, ενώ ετοιμάζει τα επόμενα αιμοσταγή του βήματα.

Κομβικής σημασίας για την υπάρχουσα διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος είναι η επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία αφενός επιτρέπει τις επαναπροωθήσεις μεταναστών, αφετέρου καθιστά την ελλαδική επικράτεια αποθήκη ψυχών και «οχυρωματική ζώνη των κρατών» της ΕΕ. Οι ανάγκες του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για φτηνό εργατικό δυναμικό φαίνεται πως έχουν καλυφθεί, γι’ αυτό και έχει κλείσει εδώ και χρόνια η θεσμική στρόφιγγα που επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση των μεταναστών στις χώρες της ΕΕ. Τη σκυτάλη έχει πάρει η «Ευρώπη Φρούριο», η Ευρώπη των κλειστών συνόρων, των χερσαίων -πλέον και θαλάσσιων;- φραχτών, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, των στρατιωτικών περιπόλων της FRONTEX και των εθνικών στρατών. Η ΕΕ, λοιπόν, είναι υπεύθυνη για τον υπερσυνωστισμό των προσφύγων στα νησιά, για τους πνιγμούς και τα ναυάγια στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης / camps που δεν αρμόζουν σε κανέναν άνθρωπο, για τις μαζικές απορρίψεις ασύλου.

Το τουρκικό κράτος, από την άλλη, είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθεί να ασκήσει πίεση στα κράτη της ΕΕ, ώστε να παράσχουν την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξή τους στην ιμπεριαλιστική επέμβαση της Τουρκίας στα συριακά εδάφη και στην πρόσφατη διένεξη της τελευταίας με τη Ρωσία. Μόνο τον τελευταίο μήνα, οι πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία έχουν προκαλέσει, πάντως, 1 εκατομμύριο πρόσφυγες. Ο Ερντογάν εκβιάζει και απειλεί την ΕΕ, διότι, όπως δήλωσε ο ίδιος, δεν έχουν τηρηθεί οι όροι της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, οι οποίοι μεταξύ άλλων προβλέπουν ήδη από το 2016 τη χρηματοδότηση της Τουρκίας με 6 δις. ευρώ, για να κρατήσει τους πρόσφυγες στα εδάφη της. Η Τουρκία ισχυρίζεται, όμως, ότι δεν έχει λάβει καμία οικονομική βοήθεια. Τώρα της δόθηκε η υπόσχεση από την ΕΕ για την καταβολή 1 δισ. ευρώ, ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση παραμένει δύσπιστη. Ταυτόχρονα, η τουρκική αστική τάξη και ο Ερντογάν προσπαθούν να πιέσουν την αστική τάξη της Ελλάδας και την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο ενεργειακό μέτωπο που αφορά το επίμαχο ζήτημα της οριοθέτησης και της εκμετάλλευσης των ΑΟΖ (βλ. τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, γεωτρήσεις και εκμετάλλευση ΑΟΖ στο κυπριακό οικόπεδο).

Το ελληνικό κράτος, όντας προσδεμένο στο άρμα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, είναι υποχρεωμένο να πειθαρχήσει στις επιταγές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι πολιτικές του βρίσκονται σε απόλυτη σύμπλευση με τις κατευθυντήριες γραμμές των παραπάνω ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Ας δούμε, όμως, τα δείγματα γραφής που έχει παρουσιάσει η παρούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία πήρε τη σκυτάλη της αντιμεταναστευτικής -και αντιλαϊκής- πολιτικής από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. . Από τον Ιούλιο του 2019, όποτε εξελέγη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής στη συγχώνευση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με αυτό του Προστασίας του Πολίτη (κάτι που πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση αναίρεσε παραδεχόμενη την προχειρότητά της), στην παρεμπόδιση έκδοσης ΑΜΚΑ στους νεο-εισερχόμενους αιτούντες άσυλο, που στερεί τόσο την πρόσβαση στις στοιχειώδης παροχές υγείας, όσο και στην εκπαίδευση -μιας και τα παιδιά που δεν εμβολιάζονται δε γίνονται δεκτά στα σχολεία- και την εργασία -μιας και η κατοχή ΑΜΚΑ είναι απαραίτητη για την νόμιμη πρόσληψη-, καθώς και σε εκκενώσεις-υπερπαραγωγές των ΕΚΑΜ καταλήψεων στέγης μεταναστών/προσφύγων κλπ. Αποκορύφωμα αποτελεί το νομοσχέδιο για το άσυλο, που πέρασε -μετά από μια απροσχημάτιστα ανύπαρκτη «δημόσια διαβούλευση»- και το οποίο ούτε λίγο, ούτε πολύ ουσιαστικά καταργεί και τυπικά πλέον τα υποτιθέμενα «ανθρώπινα δικαιώματα» που υποτίθεται ότι μέχρι τώρα ορίζονταν από τις διεθνείς συνθήκες και την εθνική νομοθεσία (στην πράξη φυσικά, όλα αυτά ήταν πάντα για αυτούς που έχουν στα χέρια τους και το καρπούζι και το μαχαίρι, ζητήματα… «ερμηνείας»). Με λίγα λόγια, το νομοσχέδιο αυτό στοχεύει στο να μειώσει περαιτέρω την ήδη υποβαθμισμένη πρόσβαση των μεταναστών/προσφύγων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να «επιταχύνει» και να αυστηροποιήσει τις διαδικασίες υποδοχής και αίτησης ασύλου με αποτέλεσμα να μη λαμβάνονται υπόψη τα όποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης (ιατρικά, ψυχολογικά ή άλλα), αλλά να τσουβαλιάζονται σε φαστ τρακ διαδικασίες, αυξάνοντας κατά πολύ τα διαστήματα της επιτρεπόμενης κράτησης, ενώ εισάγεται και η αρχή της «μη συνεργασίας», μια εξόφθαλμα νεφελώδης και αυθαίρετη κατηγορία που θα νομιμοποιεί (χωρίς εισαγωγικά πλέον) κάθε αυθαιρεσία από την πλευρά του ελληνικού κράτους. Το επόμενο βήμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι η δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης από την κατασκευή των οποίων θα θησαυρίσουν οι εξής εργολαβικές εταιρείες: ΤΕΡΝΑ Α.Ε., ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., έχοντας φυσικά τεράστιες φοροελαφρύνσεις. Από αυτά τα κλειστά κέντρα κράτησης θα δρομολογούνται μαζικές απελάσεις μεταναστών.

Ολόκληρος ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης και τα ΜΜΕ των νεο-ολιγαρχών καλλιεργούν απροσχημάτιστα και εντατικά το τελευταίο διάστημα την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, θρέφοντας καιροσκοπικά ένα πολεμοκάπηλο και σοβινιστικό κλίμα. Ουσιαστικά, οι μετανάστες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή παγιδευμένοι στη μέγγενη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των κεφαλαιοκρατικών επιταγών. Χρησιμοποιούνται ως διαπραγματευτικά χαρτιά από την εκάστοτε κρατική εξουσία. Καθήκον, λοιπόν, του εργατικού-λαϊκού κινήματος, καθήκον καθενός που θέλει να λέγεται άνθρωπος, είναι η άσκηση πολιτικής πίεσης στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και στο ελληνικό κράτος, για να σταματήσουν η οδύσσεια και τα βάσανα των κατατρεγμένων, για να σταματήσουν οι πόλεμοι που γεννούν ξεριζωμένους. Απέναντι στο δηλητήριο του εθνικισμού και του ρατσισμού να διατρανώσουμε την ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των όπου γης καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι σάρκα από τη σάρκα του χειμαζόμενων λαϊκών στρωμάτων και ως τέτοιους θα πρέπει να τους υπερασπιστούμε απέναντι σε κάθε μορφής αυθαιρεσία και βαρβαρότητα των κρατών και των καπιταλιστών. Οφείλουμε να σταθούμε, λοιπόν, αδιαπραγμάτευτα στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών. Απαιτούμε να ανοίξουν άμεσα τα σύνορα και να απεγκλωβιστούν οι μετανάστες. Απαιτούμε την παροχή δημόσιας περίθαλψης και στέγης για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα και τη χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων για όσους επιθυμούν να μεταβούν σε λοιπές χώρες της Ευρώπης. Απαιτούμε να κλείσουν τώρα τα κολαστήρια-στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και να αρθούν τα κωλύματα στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, οι κοινωνικοί αποκλεισμοί και η αποστέρηση εργασιακών και προνοιακών δικαιωμάτων από τους μετανάστες.

Ας συνταχθούμε ενεργά στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης, για να γράψουμε τον επικήδειο του κρατισμού και του καπιταλισμού, για να εγκαινιάσουμε την εποχή της χειραφετημένης ανθρωπότητας μέσα από την οικοδόμηση μιας αταξικής-ακρατικής κοινωνίας, της ελευθεριακής κομμουνιστικής κοινωνίας, η οποία θα βασίζεται στην ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση, θέτοντας στο επίκεντρο την ικανοποίηση των κοινοτικών αναγκών και την ελεύθερη αυτοπραγμάτωση του κάθε ατόμου. Μπορούμε και οφείλουμε να φτιάξουμε έναν κόσμο για όλους και όχι για λίγους, αρκεί να βασιστούμε στις συλλογικές μας δυνάμεις.

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΣΜΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ

ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ – ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

Αντιπολεμική-διεθνιστική πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες και τις μετανάστριες:
Πέμπτη 5 Μαρτίου, 18:00 στην Καμάρα

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)
email: lib_thess@hotmail.com

blog: libertasalonica.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Member of The Internet Defense League

%d bloggers like this: