Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Συγκέντρωση ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και τον πόλεμο | Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, 18:00 στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος (Λεωφόρο Νίκης με Βενιζέλου)

Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων ρίχνουν νερό στον μύλο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των πολεμικών προετοιμασιών.

Από τις 7/10/2019 το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή και τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων φιλοξενεί στην προβλήτα Α του λιμανιού την έκθεση «Ορυκτά και άνθρωπος». Την Πέμπτη 13/2/2020 είναι προγραμματισμένη η διάλεξη με θέμα «Οι εξελίξεις στον κλάδο των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ν.Α. Μεσόγειο».

Βασικός κόμβος -και- της εγχώριας αστικής στρατηγικής είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που αφορούν την εξόρυξη και την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες της κερδοφορίας για μία σειρά ξένων μονοπωλιακών ομίλων, όπως και για το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο. Ο πλουτισμός αυτών των μεγαλοκαπιταλιστών βαφτίζεται από την κυρίαρχη ιδεολογία και τους μηχανισμούς προπαγάνδας που διαθέτει η ντόπια αστική τάξη ως εθνικό συμφέρον που θα προάγει την ανάπτυξη και θα θωρακίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού κράτους. Αυτή η διαταξική και συνάμα εθνοκεντρική αφήγηση επιχειρεί σκόπιμα να αποκρύψει τα αντικρουόμενα ταξικά συμφέροντα που διατρέχουν ολόκληρο τον κοινωνικό σχηματισμό, τα οποία απορρέουν αντικειμενικά από τη θέση που κατέχει ο καθένας στην κοινωνική και παραγωγική πυραμίδα. Αν μη τι άλλο, ο μεροκαματιάρης-επισφαλώς εργαζόμενος των 400 ευρώ δεν μπορεί να έχει κοινά υλικά συμφέροντα με τους Λάτσηδες, τους Βαρδινογιάννηδες, την Total, την Exxon Mobil και άλλους παρόμοιους κεφαλαιοκρατικούς κολοσσούς, που αυξάνουν τα κέρδη τους μέσα από την εντατική εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και τη συστηματική καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος.

Στα καθ’ ημάς, ας θυμηθούμε τι σημαίνει «ανάπτυξη» στην Χαλκιδική : καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και άγρια καταστολή του κινήματος που εναντιώθηκε στην εξόρυξη. Συνυπεύθυνη της «ανάπτυξης» στην Χαλκιδική είναι η Ελληνική χρυσός, η οποία αποτελεί και «χρυσή» χορηγό της Έκθεσης. Εξίσου σοβαρές περιβαλλοντικές καταστροφές είναι πιθανόν να προκληθούν και στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, ειδικά στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, στα μεγάλα βάθη στα οποία βρίσκονται τα θαλάσσια «οικόπεδα» που παραχωρήθηκαν, καθώς όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, Γ. Μπασιάς, «η τεχνολογία στο συγκεκριμένο κομμάτι δεν έχει προχωρήσει ακόμα αρκετά». Με άλλα λόγια η θαλάσσια περιοχή της Κρήτης θα μετατραπεί σε τεχνολογικό πείραμα υπερβαθέων εξορύξεων για τα κέρδη των πολυεθνικών που θα αναλάβουν τις εξορυκτικές δραστηριότητες. 

Σχεδόν καθημερινά ακούμε για την τουρκική προκλητικότητα και τις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων. Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε ένα παράδοξο όσον αφορά τα χωρικά ύδατα των δυο κρατών τα οποία παραμένουν ακόμα ασαφή. Αυτή η ασάφεια αποτελεί, μάλιστα, πάγια αιτία των εντάσεων. Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, η οποία προβλέπει ότι τα χωρικά ύδατα μιας χώρας ορίζονται στα 12 ναυτικά μίλια από την φυσική ακτογραμμή της. Με βάση αυτή τη σύμβαση η Ελλάδα θα ήταν, όμως, κυρίαρχη του 60% του Αιγαίου. Ωστόσο, τα χωρικά ύδατα παραμένουν στα 6 ναυτικά μίλια, όπως είχαν οριστεί από το προηγούμενο καθεστώς, διότι η Τουρκία δε συμφωνεί με τη σύμβαση του 1982 και θεωρεί την υλοποίησή της ως αιτία πολέμου. Εκμεταλλευόμενη, λοιπόν, αυτήν την ασάφεια η ελληνική αστική τάξη επιδιώκει να κερδίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη από τη μοιρασιά, έχοντας για συμμάχους της τα έτερα μέλη της τετραμερούς ενεργειακής και στρατιωτικής συμμαχίας στην οποία συμμετέχει, δηλαδή την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Τα μέλη της συμμαχίας πέραν των κοινών στρατιωτικών τους ασκήσεων («Noble Dina 14», «White and Blue Glory», «Blue Flag 2017») υπέγραψαν από κοινού σύμφωνο για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ). Ο αγωγός αυτός θα προμηθεύει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, συνδέοντας το Ισραήλ, την Κύπρο, την Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα και την Ιταλία, από όπου θα διαμετακομίζεται το φυσικό αέριο στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απώτερος σκοπός του αγωγού East Med, όπως και άλλων αγωγών φυσικού αερίου, π.χ. Tap (Διαδριατικός Αγωγός), ο IGB (Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας) είναι η ανεξαρτητοποίηση της ενεργειακής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον ρωσικό παράγοντα.

Ο επιχειρούμενος ενεργειακός αποκλεισμός της Ρωσίας από την αντίστοιχη αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αφήνει αδιάφορες τις ΗΠΑ. Ο αγωγός East Med αποτελεί έργο ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας για τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό. Η περάτωση του έργου κατασκευής του αγωγού East Med πρόκειται να αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό ρόλο του ελληνικού κράτους, που αποτελεί βασικό τοποτηρητή των ευρωατλαντικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Η νομή των ενεργειακών πόρων συνεπάγεται, όμως, την όξυνση των διακρατικών ανταγωνισμών και των πολεμικών προετοιμασιών. Έτσι δικαιολογείται η έντονη κόντρα μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού κράτους, της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης με επίκεντρο την ενεργειακή εκμετάλλευση θαλάσσιων οικοπέδων του Αιγαίου. Οι τεταμένοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης έχουν μετατρέψει την ελλαδική επικράτεια σε μια απέραντη αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή βάση. Πρόσφατα, μάλιστα, επικυρώθηκε  στη Βουλή η ελληνο-αμερικανική συμφωνία αναβάθμισης των ήδη υπαρχουσών ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα, προοπτικής δημιουργίας νέων βάσεων, αλλά και αορίστου χρόνου χρήσης όλων των ΝΑΤΟϊκών εγκαταστάσεων στην ελλαδική επικράτεια. Από τις 10 ως τις 14 Φεβρουαρίου, το κλίμα πολεμικών προετοιμασιών θα ενταθεί με την στρατιωτική άσκηση «Χρυσόμαλλο Δέρας», η οποία θα πραγματοποιηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο πεδίο στον «Ασκό Προφήτη», στο Κιλκίς, με τη συμμετοχή τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων από τις ΗΠΑ, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία. Την ίδια στιγμή η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» απέπλευσε από το λιμάνι της Τουλόν, για να συνοδεύσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» στα στενά του Ορμούζ, για να περιπολεί τον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν με τις κάννες στραμμένες προς το Ιράν. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δήλωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει στρατεύματά της στη Λιβύη για την “αποτακατάσταση της τάξης” στη μαινόμενη εμφύλια διαμάχη μεταξύ του επίσημου καθεστώτος του ισλαμιστή πρωθυπουργού, Φαγέζ αλ Σαράζ, και του αμερικανοκίνητου στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ηγείται του Εθνικού Λιβυκού Στρατού. Παράλληλα, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2020 πρόκειται να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη ΝΑΤΟϊκή άσκηση των τελευταίων 25 ετών, η οποία θα επονομάζεται «Defender of Europe 20» και θα εκτείνεται στο μήκος των ρωσικών συνοριογραμμών, αλλά και σε χώρες που φιλοξενούν μείζονες διοικήσεις των Αμερικανο-Νατοϊκών. 37.500 ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες θα συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη άσκηση (20.000 από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ και 9000 Αμερικανοί στρατιώτες που στρατοπεδεύουν στην Ευρώπη!). Στην άσκηση θα συμμετάσχουν στρατιώτες από 18 χώρες, θα χρησιμοποιηθούν αεροδρόμια και λιμάνια 8 χωρών, ενώ 10 χώρες θα φιλοξενήσουν «δραστηριότητες» της άσκησης.

Καθώς τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν διαρκώς, τόσο γύρω από τη γειτονιά μας, όσο και διεθνώς, είναι αναγκαίο να αντιτάξουμε την ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των όπου γης καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων απέναντι στα πολεμοκάπηλα σχέδια των επιμέρους αστικών τάξεων. Να μην επιτρέψουμε στην αστική ιδεολογία και στους εθνικισμούς να μας υποσκελίσουν, οδηγώντας τους προλετάριους στην αλληλοσφαγή για την εξυπηρέτηση των καπιταλιστικών συμφερόντων. Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση που προκάλεσαν οι δομικές αντιφάσεις του καπιταλισμού. Η υπαιτιότητα της καπιταλιστικής κρίσης, της ανέχειας, της εξαθλίωσης και των πολεμικών συγκρούσεων που αυτή γεννά, καταλογίζεται αποκλειστικά στους στυλοβάτες του καπιταλιστικού συστήματος, στους κεφαλαιοκράτες και στο πολιτικό τους προσωπικό. Για να αποτρέψουμε έναν νέο αιματηρό πολεμικό όλεθρο, για να ορθώσουμε ανάχωμα απέναντι στις τωρινές ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις, σήμερα βασικό καθήκον του παγκόσμιου προλεταριάτου είναι η συγκρότηση ενός μαζικού αντιπολεμικού και αντι-ιμπεριαλιστικού κινήματος, το οποίο θα είναι στρατηγικά στοιχισμένο στις βάσεις του προλεταριακού διεθνισμού και της αντικαπιταλιστικής και αντικρατικής επαναστατικής πάλης.

ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ, ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΤΟΠΙΑ ΕΙΤΕ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΑ

ΝΑ ΥΨΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΟΥ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ

Συγκέντρωση ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και τον πόλεμο:
Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, 18:00 στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος (Λεωφόρο Νίκης με Βενιζέλου)

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)
lib_thess@hotmail.com
libertasalonica.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Member of The Internet Defense League

%d bloggers like this: