Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Η καταστολή του κράτους δε μας τρομοκρατεί. Οι αγώνες των από τα κάτω θα νικήσουν. |Αναρχική Ομοσπονδία

Την τελευταία εβδομάδα τέσσερις κατειλημμένοι χώροι δέχτηκαν την κατασταλτική μανία του κράτους με τις αστυνομικές δυνάμεις να εφαρμόζουν το δόγμα Χρυσοχοΐδη περί ‘’νόμου και τάξης’’, επιτιθέμενες ενάντια σε χώρους αγώνα και αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 17 Δεκέμβρη εκκενώνεται η κατάληψη Έπαυλης Κούβελου στο Μαρούσι. Αντανακλαστικά, αλληλέγγυος κόσμος μαζεύεται σε κοντινή απόσταση από την κατάληψη, ενώ την ίδια ημέρα καλείται απογευματινή συγκέντρωση αλληλεγγύης σε κεντρικό σημείο του Αμαρουσίου. Τα ξημερώματα της Τετάρτης 18 Δεκέμβρη η ΕΛ.ΑΣ. επιτίθεται στην κοινότητα καταλήψεων Κουκακίου και στα τρία σπίτια από τα οποία αυτή αποτελείται, στη Ματρόζου 45 –όπου οι καταληψίες προβάλλουν δυναμική αντίσταση υπερασπιζόμενοι/ες το σπίτι- στην Παναιτωλίου 2, καθώς και στο σπίτι της Αρβάλη 3. Ένας εσμός από διμοιρίες των ΜΑΤ, μονάδες των ΟΠΚΕ και της ΕΚΑΜ, Δελτάδες και ασφαλίτες μαζί με αρκετές κάμερες συμμετέχουν στην επιχείρηση εκκένωσης. Εκσφενδονίζουν εναντίον των καταληψιών κρότου λάμψης, ενώ μια συντρόφισσα δέχεται πλαστική σφαίρα από πολύ κοντινή απόσταση. Πραγματοποιείται ένοπλη εισβολή από τους μπάτσους, οι οποίοι ταυτόχρονα με την επιχείρηση εκκένωσης της Ματρόζου 45 ξυλοκοπούν και βασανίζουν γείτονες της κατάληψης, όταν οι τελευταίοι αρνούνται την είσοδο στους μπάτσους με αποτέλεσμα οι γείτονες -ένας πατέρας και οι δύο γιοι του- να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη Γ.Α.Δ.Α. .

Οι εκκενώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά κατασταλτικών μεθοδεύσεων και επιθέσεων ενάντια στο ανταγωνιστικό κίνημα. Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά πως το κύμα καταστολής που έχει ξεσπάσει εις βάρος αγωνιστών και αγωνιστριών είναι η απάντηση του κράτους προς τον κόσμο που αγωνίζεται ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, ενάντια στο κράτος και τις μεθοδεύσεις του, ενάντια στη συναίνεση και την αποδοχή της επιβαλλόμενης κοινωνικής ειρήνης σε συνθήκες υποβάθμισης και λεηλασίας της ζωής και της αξιοπρέπειας της εργατικής τάξης και της προλεταριακής νεολαίας. Το κράτος εξάλλου έχει συνέχεια και η κατασταλτική επιχείρηση της παρούσας διακυβέρνησης ακολουθεί το δρόμο που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η οποία εκκένωσε 27 καταλήψεις, κατεδαφίζοντας κάποιες από αυτές και συλλαμβάνοντας αγωνίστριες και αγωνιστές.

Ωστόσο, φαίνεται πως η παρούσα διακυβέρνηση ποντάρει πολιτικά και επικοινωνιακά στην καταστολή θεωρώντας τις εκκενώσεις χώρων αγώνα, τις συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς διαδηλωτών ως επικοινωνιακό χαρτί, το οποίο μπορεί να παίξει, προκειμένου να προβάλλει ένα πρόσωπο επιβολής της κανονικότητας ενάντια στην υποτιθέμενη ανομία του αντικαπιταλιστικού κινήματος και των αναρχικών. Μιας κανονικότητας, όμως, που δεν είναι άλλη από αυτή της συνεχιζόμενης υποβάθμισης της εργατικής μας δύναμης, της αβάντας προς το κεφάλαιο με τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων χώρων και παραγραφής υπέρογκων χρεών διάφορων καπιταλιστών, της λεηλασίας της φύσης και του ενδιαιτήματός της με τα διάφορα αιολικά πάρκα, αλλά και τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων σε διάφορα οικόπεδα-φιλέτα, όπως η Ήπειρος και το Ιόνιο. Επίσης, την κανονικότητα των κλειστών κέντρων κράτησης και τη λειτουργία μεγαδομών, στις οποίες οι μετανάστες και οι μετανάστριες συνθλίβονται κάτω από τις απάνθρωπες συνθήκες εγκλεισμού και τη στέρηση της ελευθερίας τους.

Το δυστοπικό σκηνικό της κρατικής και καπιταλιστικής κανονικότητας συμπληρώνει και ο ‘’εξευγενισμός’’ των μητροπολιτικών κέντρων, δηλαδή η αντικοινωνική ανάπλασή τους, προκειμένου να καταστεί δυνατή η οικονομική εκμετάλλευσή τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτό δε σηματοδοτεί τίποτε άλλο παρά την εκτόπιση των φτωχών από το μητροπολιτικό κέντρο, τα υψηλά ενοίκια για AirBnB, τους εναλλακτικούς τόπους κατανάλωσης και οικειοποίησης της εργατικής μας υπεραξίας, καθώς και την επιχειρούμενη διαγραφή από το κοινωνικό συνειδητό των μητροπολιτικών κέντρων ως εστιών αμφισβήτησης και αντίστασης ενάντια στην εξουσία. Σε αυτές τις συνθήκες, η οργανωμένη παρουσία και η δράση του ανταγωνιστικού ταξικού κινήματος στις γειτονιές αυτές αποτελεί αγκάθι στα σχέδια των επενδυτών και του κράτους, γι΄αυτό και οι κατειλημμένοι χώροι που αντιστέκονται στοχοποιούνται ως ο εσωτερικός εχθρός που πρέπει να παταχθεί, προκειμένου το κεφάλαιο να εφαρμόσει τα σχέδιά του για προσοδοφόρες δουλειές στις γειτονιές αυτές.

Παράλληλα, σε αγαστή συνεργασία με τα σχέδια των κυρίαρχων βρίσκονται όλα τα καθεστωτικά Μ.Μ.Ε, τα οποία αναλαμβάνουν το ρόλο να διαχύσουν στο κοινωνικό σώμα την κυρίαρχη αστική ιδεολογία. Μέσα από τα δελτία ειδήσεων μιλάει η αστυνομία. Περιορίζοντας πολύ αυστηρά το φάσμα της αποδεκτής γνώμης, αλλά επιτρέποντας ταυτοχρόνως πολύ έντονες συζητήσεις και διχογνωμίες εντός αυτού του φάσματος, επιδιώκουν να κρατήσουν τους από τα κάτω της κοινωνίας παθητικούς, υπάκουους και πειθήνιους, στέλνοντας το μήνυμα πως, αν αυτοί επιχειρήσουν να σηκώσουν κεφάλι, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ίδια καταστολή.

Αυτή, λοιπόν, την κανονικότητα επιβάλλουν οι καπιταλιστές εις βάρος της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας, αυτό είναι επί της ουσίας το δόγμα ‘’Νόμος και Τάξη’’ του Χρυσοχοΐδη, το οποίο όχι μόνο στοχοποιοιεί το αναρχικό κίνημα και τις δομές του, αλλά επιπροσθέτως επιχειρεί να εγγράψει στο συλλογικό συνειδητό πως όσοι αντιστέκονται ενάντια στα σχέδια του κράτους και του κεφαλαίου είναι εγκληματίες. Αυτή η ιδεολογική επιβολή που προσπαθεί να επιτύχει η παρούσα διακυβέρνηση εκμεταλλεύεται τη βαθιά απογοήτευση του κόσμου και τη διάψευση των προσδοκιών μιας πλατιάς κοινωνικής μερίδας από τα μνημονιακά μέτρα που είχε εφαρμόσει η προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. . Η κανονικότητα της κυριαρχίας είναι η κανονικότητα της ωμής καταστολής, των ξυλοδαρμών, των βασανισμών, της διαπόμπευσης, των σεξιστικών επιθέσεων εναντίον όποιου σηκώνει το κεφάλι ενάντια στην επέλαση του κράτους και την ισοπέδωση της ζωής του από το κεφάλαιο. Και μπορεί στις μέρες μας οι αναρχικές και οι αναρχικοί να είναι αυτοί που βιώνουν στο πετσί τους αυτήν την επίθεση, ωστόσο η καταστολή που δέχεται το αναρχικό κίνημα είναι μια προεικόνιση του τρόπου που θα αντιμετωπιστεί από την εξουσία όποια και όποιος αμφισβητήσει, έστω και κατ΄ελάχιστο, τη δυνατότητα του κράτους να λεηλατεί τη ζωή του.

Οι καταλήψεις, όμως, δεν είναι απλώς και μόνο κτήρια, τα οποία μπορεί η κρατική καταστολή να εκκενώνει, να τσιμεντώνει, να γκρεμίζει. Είναι, πολύ περισσότερο, χώροι στους οποίους οι επιθυμίες και οι ανάγκες των προλετάριων που τις διαχειρίζονται βρίσκουν μια στέγη, εκεί όπου οι ίδιοι οι άνθρωποι σε πολλές περιπτώσεις βρίσκουν μια στέγη. Είναι πρόταση προς τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας, είναι χώροι μεστοί από την επιθυμία των ανθρώπων για την ελευθερία και την κοινωνική χειραφέτηση μακριά από τις επιταγές του καπιταλισμού και τις εξουσιαστικές σχέσεις που αυτό το σύστημα γεννά και αναπαράγει. Εν τέλει, οι κατειλημμένοι χώροι αγώνα είναι και οι σχέσεις των ανθρώπων που δε διαμεσολαβούνται από το υπάρχον καταπιεστικό και εκμεταλλευτικό σύστημα, ένα ακόμα πεδίο όπου μπορεί να καλλιεργηθεί η ταξική συνείδηση και διαμορφώνεται η κουλτούρα της κοινωνικής αμφισβήτησης, της ισότιμης συμμετοχής, του σεβασμού, της αξιοπρέπειας, της αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης. Είναι εστίες συλλογικής αντίστασης, ανυπακοής και αγώνα ενάντια στη καταδυνάστευση της ζωής μας από το κεφάλαιο και το κράτος. Γι΄αυτό και τις υπερασπιζόμαστε. Γι΄αυτό, όσες καταλήψεις κι αν εκκενώσει η κυριαρχία, ποτέ δε θα μπορέσει να καταστείλει την αντίσταση των από τα κάτω και την επιθυμία για μια λεύτερη ζωή με αξιοπρέπεια.

Σε αυτούς τους καιρούς της ωμής καταστολής και της βίαιης ταξικής μας υποτίμησης καλούμαστε να ορθώσουμε οργανωμένα και συλλογικά τα αναστήματά μας για την αναχαίτιση της βίας που δεχόμαστε καθημερινά. Με όπλο μας την ταξική αλληλεγγύη και τη μαχητική αυτοοργάνωση οφείλουμε να αποτινάξουμε από πάνω μας τον φόβο, την μοιρολατρία, την παθητικότητα και την ιδιώτευση στην κατεύθυνση της κοινωνικής και ταξικής χειραφέτησης. Η κοινωνική χειραφέτηση θα έρθει μέσα από την ξεκάθαρη θέση μάχης, μέσα από τους συλλογικούς, αδιαμεσολάβητους και αυτοοργανωμένους αγώνες των από τα κάτω ενάντια στους κοινούς μας δυνάστες κι εκμεταλλευτές. Μέσα από τον πόλεμο ενάντια στο κεφαλαιοκρατικό σύστημα παραγωγής, την αστική τάξη και το κράτος. Μέσα από τον αγώνα μας για την παγκόσμια κοινωνική επανάσταση και τη δημιουργία μιας αναρχικής κομμουνιστικής κοινωνίας ελευθερίας, ισότητας κι αλληλεγγύης.

Τέλος, χαιρετίζουμε τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που προχώρησαν σε συμβολική ανακατάληψη της Έπαυλης Κουβέλου το πρωί της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου, καθώς και τις 3 νέες καταλήψεις που έγιναν στην περιοχή του Βύρωνα την ίδια μέρα. Η κρατική καταστολή δε μας φοβίζει. Μας πεισμώνει να μαζικοποιήσουμε και να οξύνουμε τους αγώνες μας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ, ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Αναρχική Ομοσπονδία
anarchist-federation.gr
anarchist-federation@riseup.net
twitter: twitter.com/anarchistfedGr
fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015
Youtube: Αναρχική Ομοσπονδία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on December 22, 2019 by in Ανακοινώσεις and tagged , , .

Member of The Internet Defense League

%d bloggers like this: