Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Αλληλεγγύη στον αναρχικό Γ. Τσιρώνη

Όταν το σπίτι σου γίνεται κελί…

Στις 7 Δεκεμβρίου 2017, ο αναρχικός Γρηγόρης Τσιρώνης έπειτα από τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου προφυλάκισης των 18 μηνών όπως ορίζει ο νόμος και αφού εξέτισε συνολικά 30 μήνες, “αποφυλακίζεται” από τις φυλακές Κορυδαλλού. Ωστόσο, η καταχρηστική του παρακράτηση στις φυλακές δε μετράται ως χρόνος κράτησης, στερώντας από τον σύντροφο την ελάφρυνση οποιασδήποτε μελλοντικής ποινής που ενδεχομένως θα του επιβληθεί. Η λεγόμενη αποφυλάκισή του είναι όμως ένα παιχνίδι των λέξεων, ένα εκδικητικό παιχνίδι του κράτους και των δικαστικών και διωκτικών του μηχανισμών. Ο σύντροφος βγαίνει από τις φυλακές Κορυδαλλού για να μεταβεί στη νέα του φυλακή που καθίσταται πλέον το ίδιο του το σπίτι, καθώς του επιβλήθηκε κατ’ οίκον περιορισμός (κράτηση) υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη κατά απόφαση του συμβουλίου εφετών. Ο Γ. Τσιρώνης για 10 χρόνια ήταν φυγόδικος για την υπόθεση των “ληστών με τα μαύρα” από την οποία αθωώθηκε, όντας παράλληλα επικηρυγμένος για 600.000 ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή κατηγορείται για εμπλοκή στην υπόθεση των “ληστών του Διστόμου”. Ο κατ’ οίκον περιορισμός πιθανόν θα διαρκέσει μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στις 25/5/2018. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο σύντροφος Γ. Τσιρώνης δέχεται απειλές από τους διωκτικούς μηχανισμούς του κράτους και με επιπλέον προφυλάκιση καθώς υπάρχει παραπεμπτικό βούλευμα που εισηγείται δίωξη και για νέο αδίκημα.

 

Σύσσωμο το εξουσιαστικό σύμπλεγμα προσπαθεί να διατηρήσει στην επιφάνεια το προφίλ του βίαιου και επικίνδυνου ληστή και τρομοκράτη, το οποίο κατασκεύασε για τον σύντροφο και αναπαρήγαγε τόσα χρόνια στα καθεστωτικά Μ.Μ.Ε.. Παρότι η σκευωρία των “ληστών με τα μαύρα” κατέπεσε λόγω της καταφανούς χάλκευσης των κατηγορητικών στοιχείων, η υπόθεση των “ληστών του Διστόμου” εμπλέκει μια σειρά συντρόφων, κοινωνικών αγωνιστών, ακόμα και συγγενικών προσώπων σε ένα νέο κύκλο μεθοδευμένων διώξεων, ποινικοποιώντας τη συντροφική αλληλεγγύη, αλλά και τις προσωπικές σχέσεις!

 

Το κωμικοτραγικό είναι πως το κράτος αποκαλεί τρομοκράτες τους ανθρώπους που επιλέγουν με τις δυνάμεις τους να εναντιωθούν και να ανταπαντήσουν στην εξόντωση της κοινωνικής βάσης, που το ίδιο το κράτος και όλοι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του πραγματώνουν καθημερινά για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αυτοί που οδηγούν αμέτρητους ανθρώπους στην ανεργία, την πείνα και την ανέχεια, που είναι άμεσα ή έμμεσα υπεύθυνοι για θανάτους και δολοφονίες ανθρώπων της τάξης μας, αυτοί που καταστέλλουν κάθε φωνή και πράξη αντίστασης, αποκαλούν τρομοκράτες όσους αντιστέκονται και αγωνίζονται ενάντια στην επιβολή του νέου μεσαίωνα που επιτάσσει ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός. Δεν έχουμε καμία προσδοκία ούτε αυταπάτη πως θα μιλήσουμε την ίδια γλώσσα με τους εξουσιαστές, αντιλαμβανόμενοι το ταξικό χάσμα που μας χωρίζει, αλλά και την ευρύτερη θέση μας στην κοινωνική πυραμίδα. Αντίστοιχα αναγνωρίζοντας τον αστικό χαρακτήρα του δικαστικού συστήματος, δε μας εκπλήσσει καθόλου η δίωξη και η επιβολή εξοντωτικών ποινών σε όσους αγωνίζονται ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο, αλλά και σε όσους τίθενται εκτός των παραγωγικών σχεδίων του κεφαλαίου, ενώ από την άλλη μεγαλοκαπιταλιστές και στελέχη της πολιτικής ελίτ πέφτουν στα μαλακά ή ακόμα περισσότερο οι κομπίνες τους περνούν “απαρατήρητες”. Τη στιγμή που οξύνονται οι κοινωνικές και ταξικές αντιθέσεις, το κράτος προσαρμόζεται στο τεταμένο κλίμα της αποδιοργάνωσης του συστήματος που προκαλεί η καπιταλιστική κρίση. Για να καταπνίξει κάθε επιχειρούμενη κίνηση αντίστασης και να διευκολύνει την επιβολή της καπιταλιστικής δυστοπίας, διατίθεται να αναβαθμίσει τα κατασταλτικά του μέτρα.

 

Αυτός ο ιδιότυπος τύπος φυλάκισης που έχει επιβληθεί στον Γ. Τσιρώνη αποτελεί μια σχετικά νέα κατασταλτική επιτήδευση, καθώς σταδιακά εντάσσεται στο οπλοστάσιο της κρατικής καταστολής και έχει ξεκάθαρα εκδικητικό χαρακτήρα εις βάρος του συντρόφου. Αυτές οι “καινοτόμες” τακτικές που σήμερα χρησιμοποιούνται εις βάρος αγωνιστών που θεωρούνται “επικίνδυνοι” για τη δημόσια ασφάλεια, αύριο θα βλέπουμε να εφαρμόζονται σε όποιον σηκώνει αναχώματα ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα που σαρώνει σαν οδοστρωτήρας και υποτιμά τις ζωές μας.

 

Ζούμε σε μια συνθήκη που αντιλαμβανόμαστε ότι το κράτος διευρύνει το φάσμα των μέσων καταστολής, με την αντιτρομοκρατική να στήνει κατηγορητήρια (βλ. Τ. Θεοφίλου, Ηριάννα Β.Λ. , Περικλής κ.α.), με τις κατασταλτικές βολές που δέχεται το αναρχικό/αντιεξουσιστικό κίνημα και ο κόσμος του αγώνα από το κράτος (βλ. εκκενώσεις καταλήψεων, καταστολή πορειών, διαδηλώσεων κ.α.) και με τις όλο και πιο δυσμενείς συνθήκες κράτησης εντός των τειχών όπως η θέσπιση του Νέου Σωφρονιστικού Κώδικα που υποτιμούν την ζωή των κρατουμένων. Εμείς λοιπόν, δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς μπροστά σε αυτήν την εξελισσόμενη συνθήκη, αλλά να συλλογικοποιήσουμε τις αντιστάσεις μας, με κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες από τα κάτω, ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο, μέχρι το γκρέμισμα και της τελευταίας φυλακής.

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ Γ. ΤΣΙΡΩΝΗ

 

ΑΜΕΣΗ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ

 

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

 

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης – μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας
lib_thess@hotmail.com
libertasalonica.wordpress.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on January 10, 2018 by in Ανακοινώσεις.

Member of The Internet Defense League

%d bloggers like this: