Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Καμία επίθεση στις καταλήψεις δε θα μείνει αναπάντητη

Η καταστολή διαμέσου των εκκενώσεων καταλήψεων έχει αναρριχηθεί ψηλά στην πολιτική ατζέντα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Η αρχικά επίδοξη κυβέρνηση της δημοκρατικής αριστεράς φαίνεται να ξέμεινε από καύσιμα. Οι εξαγγελίες για «ανθρώπινη» διαχείριση του καπιταλισμού και κράτος πρόνοιας εξανεμίστηκαν ταχύτατα. Τελικά, η «πρώτη φορά αριστερά» ακολούθησε το δρόμο που χάραξαν και οι προκάτοχοί της. Η αναδιάρθρωση του καπιταλισμού με σκοπό το ξεπέρασμα των εσωτερικών του σκοπέλων που δημιουργεί η δομική κρίση υπερσυσσώρευσης δεν αφήνει πλέον περιθώρια σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης. Για τον ίδιο λόγο το κράτος θωρακίζεται ακόμα περισσότερο λαμβάνοντας μέτρα έκτακτης ανάγκης, καθώς η κοινωνική συναίνεση στο καθεστώς φθίνει διαρκώς, λόγω της επιθετικής αναδιάρθρωσης του κεφαλαίου που ολομέτωπα χτυπά την κοινωνική βάση, διαμορφώνοντας συνθήκες εξαθλίωσης και ανέχειας για την κοινωνική πλειοψηφία.

Η πολιτική επένδυση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις εκκενώσεις καταλήψεων μπορεί να ιδωθεί ως μια ακόμα προσπάθεια απεύθυνσης του κυβερνώντος κόμματος στα αντιδραστικά και συντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας, που παραδοσιακά εντάσσονται στους κόλπους της δεξιάς, ώστε να εξαργυρώσει ψήφους στις επόμενες εκλογές. Για αυτόν τον κόσμο η καταστολή και η ενίσχυση του τρίπτυχου «νόμος-τάξη-ασφάλεια» αποτελεί παραγωγή έργου και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει ήδη αδράξει αυτή τη χρυσή ευκαιρία για να ικανοποιήσει αυτά τα κανιβαλικά ένστικτα. Το συμπέρασμα που μπορούμε να συνάγουμε είναι σίγουρα ότι το κράτος έχει συνέχεια. Είτε η κρατική διαχείριση είναι δεξιά είτε «αριστερή», οι ταξικές αντιθέσεις είναι υπαρκτές και εν προκειμένω, σε μια περίοδο επιθετικής αναδιάρθρωσης του κεφαλαίου, η ταξική ψαλίδα ανοίγει επικίνδυνα εις βάρος μας. Ωστόσο, σε επίπεδο ρητορικής υπάρχει μια ποιοτική διαφορά που ενδύει την εκκένωση των καταλήψεων. Η δεξιά έκανε λόγο για εστίες ανομίας και παραβατικούς θαμώνες, ενώ η «αριστερά» επιζητεί τη θεσμοποιημένη αξιοποίηση των καταλήψεων, για «ανθρωπιστικούς-κοινωνικούς» σκοπούς –στην πραγματικότητα μιλάμε είτε για ερήμωση ή ακόμα και κατεδάφιση των κτηρίων είτε για την επικερδή επιχειρηματική τους αξιοποίηση- μέσω της απόδοσής τους στους νόμιμους ιδιοκτήτες (βλ. δήμος, εκκλησία, ιδιώτες, Μ.Κ.Ο.), αποποιούμενη μάλιστα τις πολιτικές της ευθύνες για τις εκκενώσεις, τις οποίες συχνότατα επιρρίπτει στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει το ανθρωπιστικό της προσωπείο.

Η στρόφιγγα των εκκενώσεων άνοιξε τον Ιούλιο του 2016 με την τριπλή εκκένωση των καταλήψεων στέγης μεταναστών στη Θεσσαλονίκη: Ορφανοτροφείο, Hurriya, Μανδαλίδειο. Το κτήριο του παλαιού Ορφανοτροφείου μάλιστα κατεδαφίστηκε. Μέσα στο 2017 έχουμε δει να εκκενώνεται μια σειρά καταλήψεων: Ανοιχτό 3ο στη Σύρο, Βίλα Ζωγράφου και κατάληψη στέγης μεταναστών Δρακοπούλειο στην Αθήνα, κατάληψη στέγης Albatros στη Θεσσαλονίκη και κατάληψη στέγης Barricada στη Λάρισα. Το Μάρτιο του 2017 το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αγρινίου δέχεται επίθεση από μπάτσους και δικαστικούς κλητήρες. Οι καταλήψεις Rosa Nera στα Χανιά, Τερμίτα και Liberta στο Βόλο βρίσκονται υπό απειλή εκκένωσης, στοχοποιούμενες από τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά ιδρύματα των πόλεων όπου βρίσκονται. Στην πρώτη περίπτωση, το Πολυτεχνείο Κρήτης παραχώρησε κατόπιν διαγωνισμού το κτήριο της κατάληψης Rosa Nera στην εταιρεία Μπελβεντέρε, με μίσθωση 25 ετών. Στη δεύτερη περίπτωση, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αιτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δάνειο ύψους 50.000.000 ευρώ για την ανέγερση δύο κτηρίων στη θέση των καταλήψεων Τερμίτα και Liberta. Στη Θεσσαλονίκη, ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος “Σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας” έρχεται αντιμέτωπος με την απειλή εκκένωσης από το δήμο και τη μητρόπολη, ενώ η κατάληψη στέγης και αγώνα Ματρόζου 45 στην Αθήνα βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης από τη διοίκηση του Ευαγγελισμού με τη διαμεσολάβηση της ιδιωτικής μεσιτικής εταιρείας Zen Real Estate. Τη στιγμή που καθεστωτικές φυλλάδες και πανομοιότυπες ιστοσελίδες αναμοχλεύουν το ζήτημα των εκκενώσεων καταλήψεων στοχοποιώντας ευθέως κέντρα αγώνα (με πιο πρόσφατη τη στοχοποίηση της κατάληψης “Mundo Nuevo” από το ηλεκτρονικό site voria.gr), δίνεται εισαγγελική εντολή για την εκκένωση των καταλήψεων Παπουτσάδικο, City Plaza και Cat’s Spirit στην Αθήνα.

Οι καταλήψεις όμως δεν είναι οι τέσσερις τοίχοι των κτηρίων στα οποία αυτές στεγάζονται. Είναι κέντρα αγώνα και αντίστασης στα σχέδια της κυριαρχίας. Προεικονίζουν τις σχέσεις και τις αξίες της χειραφετημένης κοινωνίας για την οποία αγωνιζόμαστε. Η ελευθερία, η ισότητα και η αλληλεγγύη, η αυτοοργάνωση και η οριζοντιότητα που μοριακά διέπουν την εσωτερική λειτουργία των καταλήψεων, επιζητούμε να γίνουν σε γενικευμένο βαθμό οι δείκτες της ελευθεριακής κομμουνιστικής κοινωνίας. Οι καταλήψεις στεγάζουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας. Είναι κύτταρα ενός ελευθεριακού πολιτισμού και φορείς της απολεσθείσας ανθρωπινότητας μέσα στον αδηφάγο και καταπιεστικό κόσμο του σύγχρονου ολοκληρωτισμού. Και τα τελευταία χρόνια έγιναν και κάτι ακόμα περισσότερο: αποτέλεσαν την απάντηση της αγωνιζόμενης βάσης στην προσφυγική “κρίση”. Χωρίς πόρους, χωρίς “άκρες”, μόνο με την κινηματική προσφορά φιλοξένησαν, προσέφεραν φαγητό και περίθαλψαν χιλιάδες μετανάστες. Κατόρθωσαν με το τίποτα να συγκριθούν με το κράτος στο επίπεδο της πρόνοιας και να το εξευτελίσουν, την ώρα που εκείνο φέρει ευθύνη για χιλιάδες πνιγμούς στο Αιγαίο, στοιβάζει τους μετανάστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, εκτός κοινωνικού ιστού, χωρίς δημόσιες παροχές (βλ. εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη), υπό άθλιες συνθήκες με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, όρθωσε φράχτη στον Έβρο, έβαλε περιπόλους της Frontex και του λιμενικού για να αποκλείσει τους μετανάστες, κερδοσκοπεί στις πλάτες τους στήνοντας ολόκληρες μπίζνες με ΜΚΟ και ευρωπαϊκά κονδύλια και εν τέλει τους επαναπροωθεί στην Τουρκία έχοντας υπογράψει το διμερές σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας. Αντίθετα, οι καταλήψεις στέγης μεταναστών αποτελούν απελευθερωμένους χώρους, στα οποία αλληλέγγυοι και μετανάστες χτίζουν αμοιβαίες σχέσεις αλληλοβοήθειας και συνυπάρχουν επί ίσοις όροις μακριά από λογικές φιλανθρωπίας και θυματοποίησης των μεταναστών.

Απέναντι στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα που εξαθλιώνει και δολοφονεί ντόπιους και μετανάστες, οι καταλήψεις στέκουν ως αντίβαρο στον κόσμο της κυριαρχίας. Την ώρα που πλήττεται η πρώτη κατοικία μέσω των πλειστηριασμών, οι οποίοι πρόκειται από το φθινόπωρο να διεξάγονται ηλεκτρονικά σε μια προσπάθεια να υπερνικήσουν το κίνημα που ως τώρα συστηματικά τους μπλοκάρει, καλούμαστε ως κομμάτι των καταπιεσμένων να εμποδίσουμε τέτοιου είδους επιθετικές ενέργειες απέναντι στην τάξη μας και να αξιοποιήσουμε κάθε άδειο και ερημωμένο κτήριο για την ικανοποίηση της βασικής ανάγκης για στέγαση. Καλούμαστε να εδαφικοποιήσουμε τις πολιτικές μας διαδικασίες σε καταλήψεις και στέκια, να απελευθερώσουμε χώρο και χρόνο, αμφισβητώντας στην πράξη τη σύμβαση της ιδιοκτησίας και να οργανώσουμε τελικά την κοινωνική και ταξική αντεπίθεση εναντίον του κράτους και του καπιταλισμού.

Είναι επιτακτικό να δώσουμε από κοινού λύση στις ανάγκες μας, να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του αγώνα αποτελούν οι καταλήψεις και καμία επίθεση εναντίον τους δε θα μείνει αναπάντητη.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αναρχική Ομοσπονδία

anarchist-federation.gr
info@anarchist-federation.gr
twitter: twitter.com/anarchistfedGr
fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on July 11, 2017 by in Ανακοινώσεις and tagged , .

Member of The Internet Defense League

%d bloggers like this: