Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Κάλεσμα στην απεργιακή πορεία της 3ης Δεκέμβρη | Αναρχική Ομοσπονδία – περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ανακοίνωση για την Γενική Απεργία της 3ης Δεκέμβρη

Κι άλλο κάρβουνο

Ο ρόλος της «καθεστωτικής αριστεράς», αυτής που σήμερα εκφράζεται μέσω του Σύριζα είναι πάντα ο ίδιος: η δουλειά της είναι να πραγματοποιεί τις πιο δύσκολες και αντικοινωνικές επιλογές της αστικής τάξης, αυτές που ο άλλος πόλος του αστικοδημοκρατικού συστήματος, η δεξιά, δεν έχει την δυνατότητα να κάνει.

Έτσι και σήμερα, στην Ελλάδα, ο Σύριζα αφού συγκέντρωσε μέσω της αντιμνημονιακής ρητορικής το απαραίτητο κεφάλαιο κοινωνικής ανοχής προχωρά εκεί που η δεξιά δεν τόλμησε. Ολοκληρώνει την μεγάλη επίθεση, για την οποία οι αναρχικοί και άλλοι επαναστάτες είχαν προειδοποιήσει από τη δεκαετία του ’90, την περίφημη «καπιταλιστική και κρατική αναδιάρθρωση». Η δεξιά δεν θα μπορούσε να περάσει τίποτα αναίμακτα: ούτε σπίτια να πλειστηριάσει, ούτε τα τελευταία οχυρά των «εργασιακών δικαιωμάτων» να γκρεμίσει, ούτε πάνω από όλα να σαρώσει το ασφαλιστικό.

Σε τι θα διέφερε ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο αν το είχε φέρει προς ψήφιση η ΝΔ; Σε τίποτα παρά μόνο στο ότι το κέντρο της Αθήνας θα ήταν, και δικαίως, πεδίο μάχης με δεκάδες χιλιάδες κόσμο. Αμηχανία, απογοήτευση, μοιρολατρία στην βάση των εκμεταλλευόμενων, να τι κόμισε η “πρώτη φορά αριστερά”. Η ελληνική αστική τάξη και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να της χρωστούν ευγνωμοσύνη.

Στις 3/12 έχει προκηρυχτεί 24ωρη γενική απεργία. Είναι ντροπή για όλους τους ανθρώπους της τάξης μας το γεγονός ότι χρειάζεται το όνειδος του συνδικαλισμού, η ΓΣΕΕ, για να υπάρξει ακόμα και αυτό το 24ωρο συμβολικής διαμαρτυρίας. Αυτή όμως είναι η πραγματικότητα για την ώρα, και ο καθένας/μια θα πρέπει να αναλογιστεί όχι μόνο το μήνυμα που δεν δίνει η εθιμοτυπία τέτοιων 24ωρων απεργιών αλλά το μήνυμα που δίνει η αδυναμία της καταπιεζόμενης και εκμεταλλευόμενης κοινωνίας να ανταποκριθεί μαζικά έστω σε αυτό. Και τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν φορές που η μαζική παρουσία στον δρόμο, η μαχητικότητα και η συμμετοχή έδωσαν μηνύματα πολύ δυνατότερα από ότι επιθυμούσε να δώσει ο καθεστωτικός συνδικαλισμός και σε τελείως άλλες κατευθύνσεις.

Απέναντι στην καπιταλιστική και κρατική αναδιάρθρωση, που πάνω στο όχημα της κρίσης επιτίθεται κατά μέτωπο, η συμμετοχή σε αγώνες και η συλλογικοποίηση είναι η απαραίτητη αρχή μιας σύγκρουσης με το κράτος και το κεφάλαιο που θα βάλει στο τραπέζι πολλά περισσότερα από το σταμάτημα των μνημονίων και του συνακόλουθου κατήφορου προς την μιζέρια και την βαρβαρότητα. Κάθε αναβολή, υπό του φόβο του κόστους της αληθινής αντίστασης κάνει αυτό το κόστος μεγαλύτερο, μας ωθεί όλο και πιο πίσω, σε χειρότερες θέσεις.

Αν σήμερα βλέπουμε τον εξευτελισμό των ηλικιωμένων, την κλοπή της εργασίας τους που έγινε ασφαλιστικές εισφορές μετά από 40 χρόνια δουλειάς, αν το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων ζουν στη φτώχεια και στον κίνδυνο της υγείας, ας αναλογιστούμε τι περιμένει τις επόμενες φουρνιές απόμαχων της μισθωτής σκλαβιάς. Το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν μας δείχνει καθαρά τι έρχεται. Και θα ακολουθήσουν κι άλλα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό, κι άλλοι εφαρμοστικοί νόμοι, κι άλλα μνημόνια. Δεν υπάρχει τέλος στον κατήφορο, με δεξιά ή Σύριζα τα κόστη θα είναι ίδια.

Αυτά τα κόστη ο καθένας ας τα μετρήσει κι ας τα βάλει στη ζυγαριά με το κόστος των όσων πρέπει να γίνουν για να αντιστραφεί η πορεία, για να ξεκινήσουμε ως εκμεταλλευόμενοι και καταπιεσμένοι τον δικό μας ανήφορο. Είναι καιρός να αρθεί η έμπρακτη ασυλία στον Σύριζα που προκλήθηκε από το σοκ της Οβιδιακής του μεταμόρφωσης, σε πλατιά τμήματα της εργατικής τάξης και των άλλων εκμεταλλευόμενων τάξεων και στρωμάτων. Κι αυτή τη φορά να διδαχθούμε από την ήττα όλης της προηγούμενης περιόδου και να βάλουμε μπροστά όλα όσα αποφύγαμε με την εκλογική ανάθεση της “λύσης” στον Σύριζα.
Για ένα νέο αυτό-οργανωμένο και μαχητικό συνδικαλισμό, για μαζικούς αγώνες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, βλέπουμε την απεργία και τις κινητοποιήσεις στις 3/12 ως ένα στιγμιότυπο αγώνα στην προοπτική της οργάνωσης της δικιάς μας επίθεσης, για την συντριπτική εκδήλωση της δύναμης της κοινωνικής βάσης.

Η Αναρχική Ομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία και να πλαισιώσουν τις κατά τόπους πορείες και κινητοποιήσεις που καλούνται στην επικράτεια.

Να τελειώνουμε με τις λογικές του καθεστωτικού συνδικαλισμού ως μέσου διαμεσολάβησης του κράτους στην εργατική τάξη.
Να τελειώνουμε με τις λογικές τις ανάθεσης μέσα και έξω από τα συνδικάτα.
Να τελειώνουμε με τις λογικές της ανάπτυξης, της διαταξικής συνεργασίας, της εθνικής ενότητας.

ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ

Αναρχική Ομοσπονδία

1η Δεκέμβρη 2015

Ανακοίνωση για τον πλειστηριασμό της ΒΙΟΜΕ

 

Μπάτσοι, δικαστές, ακούστε το καλά…

 Το Φεβρουάριο του 2013 οι εργάτες της ΒΙΟμηχανικής ΜΕταλλευτικής, μετά από 18 μήνες  επίσχεση εργασίας, «γύρισαν το γρανάζι» της αλληλεγγύης και ξεκίνησαν να λειτουργούν το εργοστάσιο. Με αμεσοδημοκρατικές, αντιιεραρχικές διαδικασίες και αυτοδιαχείρηση, μακριά από θεσμικές λύσεις και κομματικές διαμεσολαβήσεις. Μετά από σχεδόν 3 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου, ο αγώνας βρίσκεται ίσως στην πιο κρίσιμη στιγμή του.
Ο χώρος τους εργοστασίου, ο οποίος έχει καταληφθεί από τους εργάτες, σήμερα βρίσκεται στο κατώφλι του πλειστηριασμού. Επιτέλους, για την οικογένεια Φιλίππου η «ομαλοποίηση» της κατάστασης φαίνεται κοντά:  αφού πρώτα άφησε απλήρωτους τους εργάτες για μήνες, στη συνέχεια έβαλε λουκέτο στο εργοστάσιο, αφήνοντας ένα τεράστιο χρέος απέναντι τους, τώρα ήρθε η ώρα για το εργοστάσιο να πουληθεί. Οι εργαζόμενοι της ΦΙΛΚΕΡΑΜ, απολυμένοι και αυτοί εδώ και χρόνια, ελπίζουν στον πλειστηριασμό για να πάρουν τα χρήματα που τους χρωστούν. Η πώληση όμως του συνόλου του οικοπέδου, και όχι μόνο του τμήματος της ΦΙΛΚΕΡΑΜ, θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην συνέχεια λειτουργίας του συνεργατικού εγχειρήματος της ΒΙΟΜΕ. Με την απόφαση να μην χωριστούν οι ιδιοκτησίες (όμως έχουν προτείνει από την αρχή οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ) κράτος και αφεντικά επιχειρούν μια διπλή νίκη: από τη μία να στρέψουν το ένα σωματείο ενάντια στο άλλο και από την άλλη να τελειώσουν μια και καλή με το πρώτο εργοστασιακό εγχείρημα αυτοδιαχείρισης στην Ελλάδα. Η  κυβέρνηση του «πρώτη φορά αριστερά» από τις κίβδηλες υποσχέσεις για νομική λύση στον αγώνα της ΒΙΟΜΕ σήμερα διατάζει στρατιωτικές ασκήσεις με βασικό σενάριο την ανακατάληψη εργοστασίων!
Ο νέος πλειστηριασμός – μετά το σταμάτημα τους στις 26/11 – θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3/12. «Επιτυχής» για αυτούς πλειστηριασμός θα σημαίνει εκκένωση του εργοστασίου, ανεργία για τους εργάτες και ξερίζωμα μίας ακόμα εστίας αντίστασης. Είναι στο χέρι μας να την ματαιώσουμε στην πράξη!
Μπάτσοι, δικαστές,  σύνδικοι, αφεντικά, πολιτευτάδες, ρουφιάνοι, θα μας βρουν μπροστά τους σε κάθε προσπάθεια πώλησης του εργοστασίου, σε κάθε απόπειρα καταστολής του αγώνα. Οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται πως κανένα θεσμικός ή νομικός φορέας δεν μπορεί να τους εγγυηθεί την αξιοπρέπειά τους. Μόνο οι ανυποχώρητοι αγώνες τους μπορούν να δώσουν νικηφόρα έκβαση. Στεκόμαστε δίπλα τους, με όπλο μας την ταξική μας αλληλεγγύη, έχοντας πάντα το βλέμα μας στραμένο στο συνεχή δρόμο για την κοινωνική επανάσταση για μια αυτοδιεθυνόμενη κοινωνία.
Αναρχική Ομοσπονδία
25 Νοέμβρη 2015
Υ.Γ. Να σημειωθεί ότι το σωματείοτης Φίλκεραμ, το οποίο στάθηκε ξανά και ξανά απέναντι στους αγωνιζόμενους εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ., εμφανίστηκε στα δικαστήρια τραμπουκίζοντας και βρίζοντας, κατήγγειλε την «παράνομη κατάληψη» του οικοπέδου, προσπάθησε με κάθε τρόπο να επιταχύνουν τη διαδικασία πώλησης του, για ακόμα μία φορά παίρνει την θέση του δίπλα στην οικογένεια Φιλίππου. Τα τσιράκια της οικογένειας Φιλίππου, που έχουν εξαπολύσει πόλεμο εναντίον των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ. και κατασυκοφαντούν τον αγώνα τους για να μείνει το εργοστάσιο ανοιχτό με της αυτοδιαχείρισης της παραγωγής, ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ.

logo1

Ως περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας της Αναρχικής Ομοσπονδίας στηρίζουμε το κάλεσμα της ΒΙΟ.ΜΕ, 3 Δεκεμβρίου 10:00 Kαμάρα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on December 2, 2015 by in Ανακοινώσεις.

Member of The Internet Defense League

%d bloggers like this: