Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΑΝΤΩΝΗ ΣΤΑΜΠΟΥΛΟ

Την 1η Οκτώβρη συλλαμβάνεται ο σύντροφος Αντώνης Σταμπούλος, έξω από γκαράζ στον Βύρωνα, εν μέσω ενός κλίματος τρομοϋστερίας και κυνηγητού φανταστικών γιαφκών. Από την πρώτη στιγμή τα κανάλια αναλαμβάνουν δράση, δίνοντας στη δημοσιότητα μία σειρά δημιουργημένων από τους μπάτσους στοιχεία και βγαλμένα από σελίδες βιβλίου επιστημονικής φαντασίας γεγονότα.

Το τεκμήριο αθωότητας εννοείται ότι δεν τους εμπόδισε από το να κοτσάρουν στην φωτογραφία του «τρομοκράτη»  τίτλους για «ηγετικό στέλεχος του ΕΑ», για «μέλος της ομάδας Μαζιώτη», για «διάδοχο του Λάμπρου Φούντα», για «ληστή» και για ότι άλλο ακουγόταν τρομακτικό και απειλητικό στον μέσο τηλεθεατή. Αυτή τη φορά ο ρόλος των δημοσιογράφων στην δίκη του «τρομοκράτη» ήταν ακόμα πιο έντονος από αυτόν που συνήθως τους εμπιστεύονται οι μπάτσοι, με κάθε λογής κοράκια, να παρουσιάζουν «ευρήματα» -υποτίθεται στοιχεία αδιαμφισβήτητης ενοχής- που τελικά δεν περιλαμβάνονται καν στην δικογραφία. Μπλοκάκια με «κωδικούς», τάπερ, ποδήλατα, στόχοι, βόμβες: όλα μπήκαν στην υπηρεσία του μηχανισμού της εκτός των τειχών του δικαστηρίου καταδίκης του συντρόφου. Στο απόγειο της γελοιότητας έφτασαν να αναφέρουν ως αξιόπιστη τη μαρτυρία του -απανταχού στις μέρες μας- ρουφιάνου γείτονα, ο οποίος άκουγε, λέει, εκρήξεις από το υπόγειο του σπιτιού του Σταμπούλου.

Οι συνθήκες κράτησης ήταν αυτές που πλέον έχουν αρχίσει να φαντάζουν δεδομένες: κουκουλοφόροι να βρίζουν, να φωνάζουν, να ειρωνεύονται και να απειλούν (ακόμα και με απειλές για ηλεκτροσόκ), ο κρατούμενος να μένει δεμένος πισθάγκωνα για ώρες, οι μπάτσοι να αποσπούν DNA, αποτυπώματα και να βγάζουν φωτογραφίες με το ζόρι και, φυσικά,  ξύλο.

Το ίδιο ίσχυσε και για την επικοινωνία του με την δικηγόρο του, την οποία του επιτράπηκε να ειδοποιήσει μετά από 24 ώρες και να δει μόλις για λίγα λεπτά , λίγο πριν οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

Η κρατική εκδικητικότητα δεν σταμάτησε εδώ όμως για τον κατηγορούμενο σύντροφο. Παρά την εισαγγελική παραγγελία για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, οι μπάτσοι τον οδήγησαν στο Μεταγωγών. Από κει, την επόμενη ημέρα τον μετέφεραν και πάλι, κυριολεκτικά σηκωτό, αφού αρνήθηκε να τους ακολουθήσει, στις φυλακές Λάρισας. Ο σύντροφος είχε καταλάβει από πριν την πρόθεση τους να τον μεταφέρουν σε ένα μακρινό απ’ την Αθήνα κατάστημα, ώστε να είναι μακριά από τη συνήγορό και την οικογένειά του και για αυτό δεν μάσησε στις διαβεβαιώσεις των μπάτσων ότι τον μεταφέρουν στον Κορυδαλλό.

Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι το συμβούλιο των φυλακών του Κορυδαλλού αποφάσισε ότι δεν μπορεί να τον δεχθεί. Αυτό το προφανές ψέμα δεν πείθει ούτε αυτούς που θέλουν να πειστούν, αφού έχει ως μόνο και προφανή σκοπό το να καλύψει την πολιτική εντολή για προφυλάκιση του Σταμπούλου σε κάποιο μακρινό κατάστημα, αντίθετα με την εισαγγελική παραγγελία.

Με αίτημα την μεταφορά στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού, ο σύντροφος  Αντώνης Σταμπούλος ξεκίνησε την Δευτέρα 6 Οκτώβρη απεργία πείνας και δίψας. Μπροστά στην άρνηση της κρατικής μηχανής να αποδεχτεί ακόμα και το πιο αυτονόητο αίτημα, ο σύντροφος αποφάσισε να αναστείλει την απεργία πείνας και δίψας στις 11 Οκτώβρη και ενώ η υγεία του είχε αρχίσει να απειλείται σοβαρά.

Η υπόθεση του Σταμπούλου εντάσσεται μέσα σε μία γενική συνθήκη έντασης της καταστολής απέναντι σε οποιονδήποτε αντιστέκεται. Τη ίδια στιγμή που η εργατική τάξη δέχεται την μεγαλύτερη επίθεση εδώ και χρόνια, το κράτος εξαπολύει την πιο σκληρή επίθεση απέναντι στα κομμάτια της που σηκώνουν το ανάστημα τους. Όπως αναφέρει και ο σύντροφος, στο κείμενο του «Οι πολιτικές που ασκούνται οδηγούν στη φυσική εκκαθάριση του πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού, αυτών που ξεχειλίζουν από την πάντα απαραίτητη στα αφεντικά δεξαμενή ανέργων. Αυτό που βιώνουμε είναι η ορθολογική για τα συμφέροντα της ελεύθερης αγοράς διαχείριση της πρωταρχικής πηγής κέρδους, δηλαδή της ανθρώπινης εργασίας. Το μοντέλο του νέου ολοκληρωτισμού επιβάλλει μισθούς πείνας, επισφαλή εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα, σταθερά υψηλά ποσοστά ανεργίας, κατάργηση κοινωνικής ασφάλισης, παιδεία και υγεία μόνο για τους έχοντες, στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών προλετάριων, φυλακές για τους μικροοφειλέτες και νέες φυλακές υψίστης βαρβαρότητας για τους πολιτικούς κρατούμενους.»

Η συνθήκη εξαίρεσης επεκτείνεται συνεχώς. Η κατάργηση του τεκμηρίου αθωότητας, οι προφυλακίσεις για μεγαλύτερα των 18 μηνών διαστήματα, οι ξυλοδαρμοί, οι φυλακές τύπου Γ, η απαγόρευση επαφής με δικηγόρο και η καταπάτηση όλων των «δικαιωμάτων» που η αστική δημοκρατία υποτίθεται ότι δίνει στους πολίτες εφαρμόζονται πρώτα για τους αναρχικούς, μετά για τους «τρομοκράτες» που δεν θέλουν το κυάνιο ή τα σκουπίδια δίπλα στο πάρκο που παίζουν τα παιδιά τους, για τους εργάτες που απεργούν, για τους δασκάλους, για τις καθαρίστριες και τελικά για όλους και όλες μας.

Κάθε καταπάτηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων μας αφορά όλους.
Κάθε προφυλάκιση χωρίς στοιχεία μας πλήττει όλους.
Η αλληλεγγύη μας στους αγωνιστές που δέχονται την κρατική εκδικητικότητα είναι αδιαπραγμάτευτη.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΑΝΤΩΝΗ ΣΤΑΜΠΟΥΛΟ
ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on October 24, 2014 by in Μπροσούρες.

Member of The Internet Defense League

%d bloggers like this: