Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση της Ε.Π.Θ. για την αντιφασιστική συγκέντρωση στα Γιαννιτσά

greek-antifaΣτις 14/ 9 / 1944 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και οι έλληνες συνεργάτες τους, υπό την ηγεσία του διαβόητου για την αγριότητα του, λοχία των S.S. Φριτς Σούμπερτ και του Γεώργιου Πούλου εκτέλεσαν, μετά από βασανιστήρια 112 κατοίκους των Γιαννιτσών.

Στις 14/ 9 / 2013, στην Ελλάδα της κρίσης, που ένα κομμάτι Ελλήνων φαίνεται να ξεχνά την ιστορία του τόπου τους, η Χρυσή Αυγή, οι πολιτικοί απόγονοι των δολοφόνων έρχεται στην εκδήλωση τιμής των νεκρών να καταθέσει στεφάνι, καθώς φωνάζει «Τιμή στους Χίτες και στους ταγματασφαλίτες», υπέρ των δολοφόνων.

Πέρα από τα νεοναζιστικά κατακάθια όμως, ήταν και κάποιοι άλλοι εκεί. Κάτοικοι των Γιαννιτσών αλλά και αντιφασίστες από γειτονικές πόλεις στάθηκαν απέναντι στους σύγχρονους Πούλους, επιχειρώντας να αποτρέψουν τους Χρυσαυγίτες από το να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο των σφραγιασθέντων. H E.Π.Θ. ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της αντιφασιστικής πρωτοβουλίας Γιαννιτσών συμμετείχε στην συγκέντρωση για να υπερασπιστεί την λογική του μαχητικού αντιφασισμού. Την λογική που προτάσει ότι οσο υπάρχουν ναζί δεν θα υπάρχει ειρήνη, όπου υπάρχουν ναζί θα είμαστε πάντα απέναντι.

Το σκηνικό γνωστό: δεκάδες μπάτσοι παρατάχθηκαν μπροστά στους αντιφασίστες για να προστατέψουν με κάθε τρόπο την «αντισυστημική» Χρυσή Αυγή και να αποτρέψουν τους πολιτικούς απογόνους των νεκρών να πλησιάσουν το σημείο. Φυσικά η συνεργασία των μπάτσων με τους Χρυσαυγίτες, που στη συγκεκριμένη περίπτωση έφτασε στο σημείο να επανατοποθετηθεί το στεφάνι της ναζιστικής τσογλαναρίας στο μνημείο από άνδρα των ΜΑΤ, μετά την αφαίρεση του από αντιφασίστα, δεν μας εκπλήσσει. Δεκάδες φορές μπάτσοι και ναζιστές έδρασαν σε αγαστή συνεργασία.

Αυτό που μας εκπλήσσει ακόμα είναι η τύφλωση της επίσημης Αριστεράς απέναντι στο ναζιστικό φαινόμενο. Η –πολύ σύντομα- κυβερνώσα Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, κραύγαζε να μην προκαλούμε τους Χρυσαυγίτες… φωνάζοντας συνθήματα και να μην διακόπτουμε τον παππά που ψέλνει, προκαλώντας κύμα γέλιου στους συγκεντρωμένους. Το μόνο που έχουμε να πούμε σε μια Αριστερά που το μόνο που τη νοιάζει είναι να κάνει το παγώνι σε όλα τα μέτωπα για να κυβερνήσει είναι ότι η λογική «αν τους αγνοήσουμε θα εξαφανιστούν» είναι τουλάχιστον ιλαρή. Οι λαοί της Ευρώπης έδειξαν ότι ο φασισμός νικιέται με έναν και μόνο έναν τρόπο: τον μαχητικό αντιφασισμό που δεν διστάζει να συγκρούεται με τις αυτές συμμορίες όποτε χρειάζεται. Το ΚΚΕ από την άλλη, πιστό στην λογική της μη εμπλοκής σε οτιδήποτε όχι παράνομο αλλά έστω και ελάχιστα μαχητικό, κατέθεσε το στεφάνι του και αμέσως μετά μάζεψε το πανό του και εξαφανίστηκε από τη συγκέντρωση, έχοντας κάνει το επαναστατικό του καθήκον. Προφανώς τα πρόσφατα γεγονότα του Περάματος δεν τους έπεισαν για την αναγκαιότητα άμεσης σύγκρουσης με τη Χρυσή Αυγή.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης και αφού οι –μόλις 20 στον αριθμό- ναζιστές έφυγαν, πάντα με τη συνοδεία και την προστασία των μπάτσων, οι αντιφασίστες αφαίρεσαν το στεφάνι από το μνημείο. Η πορεία που ακολούθησε την συγκέντρωση κατευθύνθηκε στο ΑΤ, όπου κρατούνταν οι 2 προσαχθέντες, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Για ακόμη μια φορά δεν ήταν ούτε η κοινοβουλευτική Αριστερά, ούτε το «δημοκρατικό τόξο» που στάθηκε απέναντι στη ναζιστική συμμορία, εντός κάποιας «επίσημης» διαδικασίας. Ήταν οι αντιφασίστες της πόλης, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μετανάστες, οι ομοφυλόφιλοι, οι καταπιεσμένοι, οι απόκληροι, ο λαός. Όπως ήταν πάντα. Όπως είναι πάντα.

 

ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Advertisements

One comment on “Ανακοίνωση της Ε.Π.Θ. για την αντιφασιστική συγκέντρωση στα Γιαννιτσά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on September 15, 2013 by in Ανακοινώσεις.

Member of The Internet Defense League